Finská jarní polévka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Finská jarní polévka
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56707 |
Kategorie: | Krémové polévky |
Ingredience
350 g | Brambory |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
200 g | Hrášek |
250 g | Květák |
50 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Mléko plnotučné |
4 ks | Mrkev kořen |
100 g | Špenát listový čerstvý |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 24g |
---|---|
Cholesterol | 120,1mg |
Draslík | 818,0mg |
Vláknina | 22g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 67,1mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 795,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Hrášek, Květák, Špenát listový čerstvý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Mrkev kořen mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Finská jarní polévka postup přípravy receptu:
1 | Malé jarní brambory oškrábeme, omyjeme a rozkrájíme na na čtvrtky. Květák omyjeme a rozebereme ho na malé růžičky. Malé listy mladého špenátu omyjeme a necháme okapat. Očištěnou a omytou mladou mrkev nakrájíme na kolečka. |
2 | Do hrnce nalijeme 5 dl vody, přidáme do ní sůl, cukr a přivedeme k varu. V rendlíku si zvlášť přivedeme k varu 5 dl mléka a odstavíme ho poté z plotny. Do hrnce s vodou vložíme brambory, mrkev, květák, hrášek a zeleninu pomalu vaříme 10-15 minut. |
3 | K měkké zelenině přilijeme svařené horké mléko, přidáme špenát a vaříme necelých 5 minut. Polévku dochutíme rozšlehaným žloutkem, čerstvým máslem a hned servírujeme. |