Tournedos Rossini - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tournedos Rossini
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 56749 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
300 g | Hovězí svíčková |
100 ml | Hovězí vývar základní |
200 g | Játra husí |
1 kávová lžička | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej rostlinný |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 584,6mg |
Draslík | 788,7mg |
Vláknina | 132,5mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 1,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 4,7mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 39,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Hovězí svíčková, Hovězí vývar základní, Játra husí, Olej rostlinný, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tournedos Rossini postup přípravy receptu:
1 | Z nižší části odblaněné svíčkové ukrojíme 4 řezy asi 2 cm silné, tupou stranou nože nebo pěstí je lehce naklepeme, osolíme, opepříme a ze stran rukama shrneme do původního tvaru a výšky. Na rozpálené pánvi se lžící oleje je pečeme z každé strany 3 minuty. Že je maso správně upravené, poznáme podle toho, že při dopékání na povrchu vyvstanou kapky růžové šťávy a na dotek musí být maso pružné. Je-li tuhé, znamená to, že je příliš propečené. |
2 | Maso vyjmeme a udržujeme v teple. Musíme pracovat velmi rychle. |
3 | Do šťávy z masa přilijeme vývar, přisolíme, trochu povaříme a vmícháme lžičku másla. |
4 | Husí játra omyjeme a odblaníme. Pomocí pinzety pečlivě zbavíme játra všech žilek a šlach. Z vyčištěných jater nakrájíme plátky silné 1,5-2 cm, které opepříme a z obou stran zprudka opečeme na pánvi potřené olejem. |
5 | Tournedos položíme na nahřátý talíř, na ně položíme plátky husích jater a přelijeme šťávou. |
Poznámka
Tourendos je mnoho druhů, liší se pouze oblohou. Místo husích jater na maso klademe: Alexandra – žampiony dušené na másle Americaine – půlky pečeného rajčete a smažené vejce Baltimore – na česneku, klademe na hráškovou kaši, s listy řeřichy Belle-Helène – s bramborovými lupínky, přelité omáčkou Béarnaise Bohémienne – klademe na opečené brambory, obložené smaženou cibulí Bouquetière – s dušeným hráškem a karotkou a smaženými bramborovými kroketami Champvallon – maso zabalíme do vaječné omelety s pažitkou Choron – přelité omáčkou Choron, obložené smaženými bramborami Grécy – klademe na mrkvovou kaši, obkládáme plátky vařené mrkve Dubarry – přelité máslem, obložené růžičkami smaženého květáku Helder – s pečenými rajčaty, přelité šťávou s vínem Madeira Mirabeau – se smaženou směsí brambor, žampionů a anglické slaniny Mistinguett – s opečenou směsí smažené cibule, vařené mrkve a brambor Napolitaine – s opečenou šunkou, vařenými špagetami s rajským protlakem, posypané sýrem Nicolas – maso se peče zároveň s husími játry, obložíme dušenými žampiony Nicoise – klademe na celerové pyré, na maso položíme opečený morek Portugaise – pečená rajčata s česnekem, posypeme prolisovaným žloutkem Princesse – klademe na brambory na smetaně, zdobíme chřestem Tyrolienne – s pečenými rajčaty, smaženými kolečky cibule a malými vařenými bramborami