Jablečné zákusky se šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečné zákusky se šlehačkou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56781 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Těsto | |
1 polévková lžíce | Cukr krystal |
3 polévková lžíce | Cukr moučkový |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
25 g | Máslo čerstvé |
50 ml | Mléko polotučné |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Vařená jablka | |
100 g | Cukr krystal |
3 ks | Jablka |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
1 polévková lžíce | Šťáva citrónová |
300 ml | Voda pitná |
Šlehačka | |
4 polévková lžíce | Cukr moučkový |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 71g |
---|---|
Cholesterol | 56,0mg |
Draslík | 213,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 81,7mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 6,9mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krystal, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Sůl, Cukr krystal, Jablka, Skořice mletá, Voda pitná, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Šťáva citrónová, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečné zákusky se šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: plech na pečení vytřeme lžicí másla, troubu připravíme k předehřátí na 220°C, na pomoučení válu odložíme 3lžíce mouky. |
2 | Těsto: hladkou mouku s cukrem a špetkou soli prosejeme do hlubší mísy, společně se změklým máslem zpracujeme sypkou směs do těsta hrudkovité konzistence. Ve druhé misce rozmícháme v mléce jedno celé vejce a melasu. Z mléčného roztoku a moučné směsi vypracujeme měkké těsto, které rozválíme na plát, široký asi 2cm. Z vyváleného těsta vykrájíme kulatým vykrajovátkem kolečka o průměru cca 5 cm. |
3 | Vykrájená kolečka rozložíme na připravený pečící plech (aby se nedotýkala), poté pečeme asi 10 minut, než lehce zhnědnou. Upečená kolečka necháme vychladnout na děrované podložce, následně je podélně rozkrojíme. Polovinu pokrájených koleček naplníme vařenými jablky a ušlehanou šlehačkou. Každé naplněné klečko uzavřeme přiklopením |
4 | zbylé poloviny rozkrojeného upečeného kolečka, nakonec je pocukrujeme moučkovým cukrem. Tyto dortíky servírujeme jako pohoštění návštěvám nebo dětem. |
5 | Vařená jablka: oloupaná, nakrájená jablka v kastrůlku přelijeme citrónovou šťávou a vodou, ochutíme lžičkou mleté skořice, vaříme, dokud jablka nezměknou. Vařená jablka rozdělíme na poloviny pečených koleček. |
6 | Šlehačka: vyšleháme ji do tuha s moučkovým cukrem. Tuhou šlehačku rozdělíme na kolečka s kousky vařených jablek. |
Poznámka
Servírujeme studené.