Slaný chléb s mákem a kari kořením - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slaný chléb s mákem a kari kořením
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56789 |
Kategorie: | Jednohubky, Kanapky, Tapas |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
2 kávová lžička | Kari koření |
3 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička | Mák - semena |
25 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
320 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,3 kávová lžička | Pepř cayenský |
0,3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 738,4mg |
---|---|
Cholesterol | 31,4mg |
Draslík | 79,2mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 40,6mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Kari koření, Kypřicí prášek do pečiva, Mák - semena, Pepř cayenský, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slaný chléb s mákem a kari kořením postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: plech na pečení vymažeme lžící másla, na pomoučení válu odložíme čtyři lžíce mouky, troubu připravíme k předehřátí na 190°C. |
2 | Těsto: Hladkou mouku prosejeme do hlubší mísy s kypřícím práškem do pečiva. Dále do směsi přidáme cayenský pepř, sůl, kari koření a mák. Suroviny promísíme a spolu se změklým máslem zpracujeme do sypké, hrudkovté směsi. V mléce rozšleháme jedno celé vejce a obě směsi spojíme důkladným prohnětením do vláčného těsta, které ještě několikrát důkladně propracujeme. Následně z něj na pomoučeném válu vypracujeme bochník, který přmístíme na připravený plech. Nakonec na bochníku vyznačíme křížový řez, aby se dobře propekl. Potom chléb pečeme asi 45 minut ve vyhřáté troubě. Chléb, vychladlý na děrované podložce, servírujeme rozkrájený na plátky, případně chléb nekrájíme a strávníci si ulamují jednotlivé kousky. Servírujeme buď jako samostatné slané pečivo jako pohoštění, eventuelně ho můžeme podávat s různými pokrmy, ke kterým se podává slané pečivo (horké párky, guláše a pod.) |
Poznámka
Tip: při pečení můžeme chléb zakrýt v troubě alobalem, aby se při pečení nepálil.