Lasagne pro alergiky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 350 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lasagne pro alergiky
Celkový čas: | 350 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 150 minut |
Doba vaření: | 200 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56792 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Ragú po baloňsku pro alergiky [56463] | |
---|---|
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
300 g | Hovězí maso mleté |
100 g | Játra kuřecí |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Pyré rajčatové |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
4 polévková lžíce | Smetana sójová |
100 g | Špagety |
3 špetka | Sůl |
55 g | Šunka parmská |
50 g | Sýr sójový - Tofu |
150 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Omáčka bešamelová pro alergiky [56502] | |
1 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
45 g | Margarín |
450 ml | Mléko sójové |
30 g | Mouka bezlepková |
6 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Smetana sójová |
1 špetka | Sůl |
Na lasagne | |
280 g | Lasagne bezvaječné |
3 polévková lžíce | Olej kukuřičný |
55 g | Sýr sójový - Tofu |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 132,9mg |
Draslík | 847,7mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,3mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 457,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Játra kuřecí, Muškátový oříšek, Rajčata loupaná (konzervovaná), Smetana sójová, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Cibule, Hřebíček, Pepř černý celý, Smetana sójová, Sůl, Olej kukuřičný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pyré rajčatové, Špagety, Šunka parmská, Sýr sójový - Tofu, Margarín, Mléko sójové, Mouka bezlepková, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Lasagne bezvaječné, Sýr sójový - Tofu mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lasagne pro alergiky postup přípravy receptu:
1 | Ragú po boloňsku pro alergiky [56463]: |
2 | Do kastrolu vlijeme lžíci olivového oleje. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vhodíme ji na olej a 2 minuty smažíme dozlatova. Přidáme oloupaný a nadrobno nasekaný česnek a smažíme další 3 minuty. Osmaženou cibuli s česnekem vyjmeme z pánve a dáme stranou. |
3 | Zbytek oleje zahřejeme a vložíme na něj mleté hovězí maso. Promícháme, aby se nevytvořily z masa žmolky. Přidáme omytá a na kousky nakrájená kuřecí játra. Osmahneme a přidáme k masu cibuli s česnekem a na kousky nakrájenou šunku. Promícháme. Přilijeme víno, vložíme konzervovaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a mletý muškátový oříšek. |
4 | Směs přivedeme k varu, promícháme a snížíme teplotu, aby jenom mírně probublávala. Necháme při mírné teplotě vařit 75 minut. Pak vmícháme sójovou smetanu a dusíme ještě 45 minut. |
5 | Podle návodu na obalu uvaříme v osolené vodě špagety a vmícháme do teplých těstovin ragú. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a nastrouhaným veganským parmezánem. |
6 |
|
7 | Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]: |
8 | Do kastrolu vlijeme sójové mléko. Přidáme oloupanou cibuli napíchanou hřebíčky, kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, poté ji odebereme, mléko přecedíme. |
9 | Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít. |
10 | Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme. |
11 | Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme. |
12 |
|
13 | Troubu předehřejeme na 190 °C. Pekáč vymažeme olejem a vložíme lžíci ragú. Zakryjeme 2 plátky lasagní. Pak vložíme polovinu masové směsi a rozprostřeme a vložíme další dva plátky lasagní, na ně zbytek ragú a navrch znovu dva plátky lasagní. Zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem tofu. Pečeme v troubě asi 40 minut. |
Poznámka
Recept je určen pro alergiky na mléko, vejce a ořechy.