Lasagne bezlepkové - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 90 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lasagne bezlepkové
Celkový čas: | 90 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | stejskalova |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (90%) |
ID receptu: | 56795 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Na lasagne | |
---|---|
90 g | Mouka bezlepková |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
0,3 kávová lžička | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
0,8 kávová lžička | Xantanová guma |
Ragú po baloňsku pro alergiky [56463] | |
1 ks | Bobkový list |
2 stroužek | Česnek |
1 ks | Cibule |
300 g | Hovězí maso mleté |
100 g | Játra kuřecí |
1 špetka | Muškátový oříšek |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
2 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Pyré rajčatové |
400 g | Rajčata loupaná (konzervovaná) |
4 polévková lžíce | Smetana sójová |
100 g | Špagety |
3 špetka | Sůl |
55 g | Šunka parmská |
50 g | Sýr sójový - Tofu |
150 ml | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Omáčka bešamelová pro alergiky [56502] | |
1 ks | Cibule |
6 ks | Hřebíček |
45 g | Margarín |
450 ml | Mléko sójové |
30 g | Mouka bezlepková |
6 ks | Pepř černý celý |
1 špetka | Pepř černý mletý |
50 g | Petržel - nať |
2 polévková lžíce | Smetana sójová |
1 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 194,2mg |
Draslík | 867,1mg |
Vláknina | 8g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 65,3mg |
Vitamín E | 1,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 457,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Vejce slepičí, Bobkový list, Česnek, Cibule, Hovězí maso mleté, Játra kuřecí, Muškátový oříšek, Rajčata loupaná (konzervovaná), Smetana sójová, Sůl, Víno bílé, Voda pitná, Cibule, Hřebíček, Pepř černý celý, Smetana sójová, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka bezlepková, Olej olivový, Xantanová guma, Olej olivový, Pepř černý mletý, Petržel - nať, Pyré rajčatové, Špagety, Šunka parmská, Sýr sójový - Tofu, Margarín, Mléko sójové, Mouka bezlepková, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lasagne bezlepkové postup přípravy receptu:
1 | Na válu smícháme mouku s xanthanovou gumou a solí. Přidáme vejce a olej, zapracujeme. Vytvoříme tužší těsto, které rozválíme do hladka. Zabalíme do potravinářské fólie, ponecháme 30 minut odpočinout, poté rozválíme do šesti plátů o velikosti asi 15 x 7,5 centimetru. Tyto pláty ještě rozválíme a necháme zaschnout na válu. |
2 |
|
3 | Ragú po baloňsku pro alergiky [56463]: do kastrolu vlijeme lžíci olivového oleje. Cibuli oloupeme a nasekáme nadrobno. Vhodíme na olej, 2 minuty smažíme do zlatova. Přidáme oloupaný a nadrobno rozsekaný česnek, smažíme další 3 minuty. Osmaženou cibuli s česnekem poté vyjmeme z pánve a odložíme stranou. |
4 | Zbytek oleje zahřejeme, vložíme mleté hovězí maso. Promícháme, aby se nevytvořily z masa žmolky, přidáme omytá a na kousky pokrájená kuřecí játra. Osmahneme, přidáme k masu cibuli s česnekem a na kousky rozkrájenou šunku. Promícháme. Přilijeme víno, vložíme konzervovaná rajčata a rajčatové pyré. Osolíme, opepříme, přidáme bobkový list a mletý muškátový oříšek. |
5 | Směs přivedeme k varu, promícháme a snížíme teplotu, aby jenom mírně probublávala. Necháme při mírné teplotě vařit 75 minut. Poté vmícháme sójovou smetanu a dusíme ještě 45 minut. |
6 | Podle návodu na obalu si uvaříme v osolené vodě špagety a vmícháme do teplých těstovin ragú. Posypeme nadrobno nasekanou petrželkou a nastrouhaným veganským Parmezánem. |
7 |
|
8 | Omáčka bešamelová pro alergiky [56502]: do kastrolu vlijeme sójové mléko, přidáme oloupanou cibuli (napíchanou hřebíčky), kuličky pepře a petržel. Přivedeme mléko k varu a snížíme teplotu. Necháme 10 minut probublávat, poté mléko odstavíme. Ponecháme v něm 20 minut louhovat zeleninu, následně ji odebereme, mléko přecedíme. |
9 | Margarín zahřejeme v kastrolu, přidáme k němu mouku, promícháme a prohřejeme 2 minuty, aby jíška zůstala světlá. Zahříváme přecezené mléko, dokud nezačne vřít. |
10 | Necháme na plotně jíšku na mírném ohni, postupně k ní přiléváme mléko. Mícháme, aby nevznikly žmolky. Jakmile dolijeme všechno mléko, velmi pomalu 10 minut vaříme a stále mícháme. |
11 | Přimícháme smetanu, osolíme a opepříme. |
12 |
|
13 | Troubu předehřejeme na 190°C. Pekáč vymažeme olejem a vložíme lžíci ragů. Zakryjeme 2 plátky lasagní. Poté vložíme polovinu masové směsi a rozprostřeme, vložíme další dva plátky lasagní, na ně zbytek ragů, navrch znovu dva plátky lasagní. Zalijeme bešamelem a posypeme nastrouhaným sýrem Tofu. Pečeme v troubě asi 40 minut. |
Poznámka
Servírujeme teplé.