Humří nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Humří nákyp
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 56804 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
400 g | Humr |
Rybí várka | |
---|---|
3 ks | Bobkový list |
2 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
20 ks | Nové koření celé |
4 dl | Ocet kvasný lihový |
20 ks | Pepř černý celý |
1 polévková lžíce | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Jíška | |
50 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
Ostatní ingredience | |
3 špetka | Pepř bílý |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
Na vytření a polití | |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 13g |
---|---|
Cholesterol | 434,3mg |
Draslík | 388,2mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,9mg |
Vitamín E | 3,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 37,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Humr, Bobkový list, Cukr krupice, Kopr čerstvý, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí, Olej slunečnicový, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Humří nákyp postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé humry dobře očistíme a omyjeme pod tekoucí vodou. Připravíme rybí várku: do hrnce vlijeme 2 l vody, 4 dl octa, přidáme 1 lžíci soli, 2 lžíce cukru, 20 kuliček celého pepře, 20 kuliček nového koření, 3 bobkové listy a 2 lžíce čerstvého kopru. Vodu přivedme do varu a vaříme asi 8 minut. Kopr vyjmeme, postupně vkládáme do vroucí vody humry. Hrnec přikryjeme pokličkou, vaříme 6 - 8 minut. Humry necháme vychladnout, poté z nich obereme maso, pokrájíme na kousky a dáme do mísy. |
2 | V pánvi rozpustíme máslo, přisypeme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přilijeme 1,5 dl vychladlého vývaru, 2 dl smetany a vymícháme na hladkou kašičku, kterou při mírné teplotě povaříme 10 minut. Pánev odstavíme z plotny. Jíšku vsypeme k humřímu masu, přidáme žloutky, sůl, pepř a dobře promícháme. Bílky vyšleháme na tuhý sníh a dobře ho zapracujeme do humří směsi. |
3 | Zapékací mísu vytřeme olejem, vysypeme strouhankou a připravený nákyp vyklopíme do zapékací mísy. Nákyp dáme do předehřáté trouby péct do zlatova. Pečeme při 180°C přibližně 30 - 40 minut. |
4 | Nákyp rozdělíme na talíře, přelijeme rozpuštěným máslem a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.