Makový koláč s ořechy a šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Makový koláč s ořechy a šlehačkou
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56832 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
7 polévková lžíce | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
150 g | Mák mletý |
10 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
100 g | Ořechy vlašské |
7 ks | Vejce slepičí |
Na vymazání plechu | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hrubá |
Na ozdobení | |
2 polévková lžíce | Cukr moučkový |
250 g | Smetana 33% (šlehačka) |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 10g |
---|---|
Cholesterol | 85,5mg |
Draslík | 141,7mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 3,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Mák mletý, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Makový koláč s ořechy a šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Vejce a cukr v misce vyšleháme elektrickým šlehačem na hustou pěnu. Přisypeme prosátou mouku spolu s kypřícím práškem a vanilkovým cukrem, vše zlehka promícháme. Nakonec přimícháme mletý mák a pomleté ořechy. Připravené těsto ihned vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. |
2 | Naplněný plech vložíme do trouby předehřáté na teplotu 180°C. Pečeme 25-30 minut. Po dobu pečení dvířka na troubě neotvíráme. |
3 | Po upečení necháme koláč vychladnout na plechu. Povrch koláče posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na úhledné porce. Pokládáme je na jednotlivé dezertní talíře, které ozdobíme ze smetany vyšlehanou tuhou šlehačkou. |
Poznámka
Podáváme jako studený moučník.