Oříškové zákusky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Oříškové zákusky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 56884 |
Kategorie: | Zákusky |
Ingredience
Příprava pečení | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těsto | |
150 g | Cukr třtinový |
1 kávová lžička | Kypřicí prášek do pečiva |
100 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Mléko polotučné |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g | Ořechy lískové |
1 špetka | Sůl |
1 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 98,0mg |
Draslík | 289,8mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 75,6mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,6mg |
Vitamín E | 3,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 35,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr třtinový, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy lískové, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Oříškové zákusky postup přípravy receptu:
1 | Příprava pečení: Plech na pečení (nejlépe čtvercový o velikosti jedné strany 23 cm), vymažeme lžící másla. Troubu připravíme k předehřátí na 180°C. |
2 | Těsto: Lískové oříšky nasekáme nahrubo. Prosátou mouku s kypřícím práškem do pečiva, ochucenou špetkou soli promneme se změklým máslem do hrudkovité konzistence. Hrudkovité těsto zpracujeme s třtinovým cukrem a s jedním celým rozšlehaným vejcem. Nakonec do těsta zapracujeme 4 lžíce mléka a nasekané lískové ořechy. Těsto důkladně propracujeme a přemístíme do připraveného pekáče. Stěrkou nebo střídkou nože upravíme povrch těsta v pekáči do vodorovné hladiny a pečeme koláč v předehřáté troubě asi 25 minut. |
3 | Koláč je pečený, když je těsto zlatavé, pevné a pružné, zapíchnutá špejle zůstane čistá. |
4 | Servírování: Koláč necháme vychladnout na děrované podložce a servírujeme ho studený, posypaný třtinovým cukrem, rozkrájený na kostičky, jako pohoštění nebo svačinu dětem. |