Barevná pečená velikonoční vajíčka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Barevná pečená velikonoční vajíčka
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 15 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 56902 |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
250 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
80 g | Máslo čerstvé |
4 polévková lžíce | Med včelí |
600 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 kávová lžička | Skořice mletá |
1 kávová lžička | Soda jedlá |
2 ks | Vejce slepičí |
Na náplň | |
120 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
200 g | Máslo čerstvé |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
Na polevu | |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
200 g | Cukr moučkový |
5 g | Potravinářská barva |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
Barevná pečená velikonoční vajíčka | |
40 g | Tuk rostlinný |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 85g |
---|---|
Cholesterol | 242,2mg |
Draslík | 56,6mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 70,6mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,4mg |
Vitamín E | 1,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 40,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Med včelí, Skořice mletá, Soda jedlá, Vejce slepičí, Cukr moučkový, Vaječný žloutek slepičí, Citronová šťáva, Cukr moučkový, Vaječný bílek slepičí, Tuk rostlinný mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Vanilkový lusk mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Potravinářská barva nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Barevná pečená velikonoční vajíčka postup přípravy receptu:
1 | Do misky prosejeme mouku s cukrem, skořici a vanilkovým cukrem. Přidáme při pokojově teplotě změklé máslo, vejce, med, jedlou sodu. Ze všech surovin vypracujeme tuhé, hladké a nelepivé těsto. Které zabalené do potravinářské fólie necháme v lednici odpočinout 30 minut. Pracovní plochu posypeme hladkou moukou, na které rozválíme připravené těsto, na velký plát, silný 3-4 mm. Vykrajovací formičkou, anebo pohárem vykrajujeme z těsta kolečka, která pokládáme vedle sebe na tukem vymazaný plech. Vložíme do trouby nahřáté na 180 stupňovou teplotu a pečeme přibližně 10-15 minut. |
2 | Upečená kolečka necháme vychladnout na plechu a potom je sebereme. |
3 | Žloutky v misce spolu s třetinou cukru a vanilkovým cukrem v horké lázni ušleháme na pěnu. Odstavíme z lázně, vmícháme vyškrábaná vanilková semínka, šleháme až do vychlazení a zhoustnutí hmoty. Máslo nakrájíme na kousky a v misce spolu se zbylým cukrem vyšleháme na hustou pěnu, kterou smícháme dohromady se žloutkovou hmotou. |
4 | Připraveným krémem potřeme jedno kolečko přiklopíme druhým kolečkem a tak opakujeme až do ukončení. |
5 | Prosátý cukr spolu s bílky a citrónovou šťávou vyšleháme metlou na hladkou a lesklou polevu. Polevu obarvíme potravinářským barvivem a namáčíme povrch naplněných koleček. Necháme volně, anebo v lednici polevu ztuhnout. |
Poznámka
Vhodné velikonoční cukroví. Můžeme použit více druhů barev, například žlutou, zelenou, červenou. Použijeme barvy velikonoc.