Recept

Jidášky z jižních Čech

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 65 minut
Doba přípravy: 50 minut
Doba vaření: 15 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 56921

Ingredience

2 kávová lžička Citronová kůra
120 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
40 g Droždí
13 g Kypřicí prášek do pečiva
2 dl Mléko polotučné
300 g Mouka pšeničná hladká T 650
200 g Mouka pšeničná hrubá
100 g Máslo čerstvé
30 g Sezam - semena
2 ks Vaječný bílek slepičí
2 ks Vaječný žloutek slepičí

Nutriční hodnoty jedné porce

7% Kalorie 146 kcal
Kilojoule 611kJ
6% Sacharidy 22 g
7% Tuky 5 g
3% Sodík 65 mg
7% Bílkoviny 4 g

Jidášky z jižních Čech postup přípravy receptu:

1

Do kastrůlku s vlažným mlékem rozdrobíme droždí, dáme lžičku cukru, odložíme na teplé místo, necháme vzejít kvásek. Hrubou a hladkou mouku spolu s kypřícím práškem prosejeme do misky, přidáme vanilkový a zbylý krupicový cukr, vložíme žloutky, přidáme citrónovou kůru. Nakonec vlijeme kvásek a rukou nebo v kuchyňským robotu vypracujeme středně husté, hladké a nelepivé těsto. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo vykynout na 30-40 minut.

2

Vykynuté těsto dáme na moukou posypaný vál, rozdělíme na 25 stejných dílů. Každý dílek pomocí dlaní rozválíme na váleček dlouhý 18-20 cm a vytvarujeme ho do tvarů například kolečka, esíčka a podobných jiných tvarů podle vlastní fantasie. Naskládáme na papírem vyložený plech, necháme 15 minut vykynout, potom potřeme bílkem, posypeme sezamovými semínky a vložíme do předehřáté trouby.

3

Při 180stupňové teplotě pečeme 15 minut. Upečené jidášky necháme volně vychladnout na kovové mřížce.

Poznámka

Vhodné k snídaní nebo svačině.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept