Smetanový koláč se šlehačkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Smetanový koláč se šlehačkou
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | trava |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (16%) |
ID receptu: | 56950 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
30 g | Cukr krupice |
125 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Muškátový oříšek |
160 g | Šlehačka ve spreji |
150 ml | Smetana 33% (šlehačka) |
3 ks | Vejce slepičí |
15 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 133,3mg |
Draslík | 29,5mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Muškátový oříšek, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Šlehačka ve spreji, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Smetanový koláč se šlehačkou postup přípravy receptu:
1 | Do mísy vsypeme mouku a krupicový cukr, promícháme. Přidáme měkké máslo, trošku vody a vypracujeme vláčné těsto, které necháme v chladu půl hodiny uležet. Vyválíme na silnější plát a vytvoříme okraje. Plech potáhneme papírem na pečení, na něj položíme plát těsta, zatížíme mřížkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi čtvrt hodiny. Poté odstraníme mřížku a pečeme další čtvrt hodiny. |
2 | Do misky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, mléko, přidáme strouhaný muškát a vyšleháme. Smetanovou směs nalijeme na těsto, vložíme zpět do trouby a pečeme zhruba půl hodiny, až začně těsto zlátnout. |
3 | Koláč vyjmeme, necháme vychladnout, naporcujeme, ozdobíme šlehačkou a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.