Závitky z tresky s citrónovou omáčkou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Závitky z tresky s citrónovou omáčkou
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 56990 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Rybí várka | |
---|---|
3 ks | Bobkový list |
1,5 polévková lžíce | Cukr krupice |
10 ks | Nové koření celé |
2 dl | Ocet kvasný lihový |
10 ks | Pepř černý celý |
1,5 polévková lžíce | Sůl |
5 dl | Voda pitná |
Závitky | |
60 g | Filety z tresky tmavé |
1 polévková lžíce | Kopr čerstvý |
4 špetka | Pepř citronový |
50 g | Slanina vepřová |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Citrónová omáčka | |
1 polévková lžíce | Citronová šťáva |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2,5 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Pepř bílý |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 špetka | Sůl |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2,5 dl | Vývar rybí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 7g |
---|---|
Cholesterol | 146,1mg |
Draslík | 106,9mg |
Vláknina | 650,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cukr krupice, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Voda pitná, Kopr čerstvý, Slanina vepřová, Sůl, Citronová šťáva, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vývar rybí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Pepř citronový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Filety z tresky tmavé nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Závitky z tresky s citrónovou omáčkou postup přípravy receptu:
1 | Do hrnce nalijeme vodu, přidáme cukr, ocet, celé nové koření, celý pepř, bobkové listy, sůl, cukr a nálev ("rybí várku") pomalu vaříme asi 10 minut pod pokličkou. |
2 | Filety z tresky omyjeme a osušíme. Osolíme, posypeme citrónovým pepřem, na každý filet položíme hranolek slaniny, svineme do závitku a připevníme párátkem. Závitky z tresky klademe těsně vedle sebe do pekáčku, zalijeme rybí várkou, pomalu přivedeme pod poklicí k varu a poté závitky jen "táhneme" přibližně 20 minut. (Voda musí jen mírně probublávat.) Když jsou měkké, opatrně je vyjmeme děrovanou naběračkou a odložíme do mísy, zakryjeme, uchováme teplé. Vývar přecedíme. |
3 | V misce vyšleháme smetanu se žloutkem a citrónovou šťávu. V hrnci se silnějším dnem rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, přimícháme vychladlý rybí vývar, šleháme do hladka a zároveň přivedeme pomalu k varu. Vaříme do potřebné hustoty přibližně 10 minut, poté přimícháme smetanu se žloutkem a za stálého míchání necháme přejít varem. Omáčku dochutíme solí a pepřem. |
4 | Teplé závitky položíme na talíře, ozdobíme je snítkami omytého čerstvého kopru, z části je přelejeme citrónovou omáčkou a hned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Vhodnou přílohou je dušená rýže nebo vařené brambory.