Dušená treska s fazolovými lusky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená treska s fazolovými lusky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57002 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
Dušená treska | |
---|---|
600 g | Filé z aljašské tresky |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
4 špetka | Pepř 4 barev |
1 kávová lžička | Sůl |
2 cl | Voda pitná |
Vařená zelenina | |
350 g | Brambory |
150 g | Celer bulvový |
1 ks | Cibule lahůdková |
250 g | Fazolové lusky |
150 g | Karotka baby |
5 dl | Mléko plnotučné |
3 špetka | Pepř bílý |
1 ks | Pórek |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Bešamelová omáčka | |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř citronový |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
2 špetka | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 99,5mg |
Draslík | 738,9mg |
Vláknina | 14g |
Vitamín A | 168,4mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 30,1mg |
Vitamín E | 0,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 805,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Sůl, Voda pitná, Brambory, Celer bulvový, Karotka baby, Pepř bílý, Sůl, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Filé z aljašské tresky, Máslo čerstvé, Pepř 4 barev, Cibule lahůdková, Fazolové lusky, Mléko plnotučné, Pórek, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř citronový, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená treska s fazolovými lusky postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme mladé fazolové lusky a pokrájíme je na menší kousky. Oloupeme a omyjeme baby karotku, celer a brambory. Omyjeme lahůdkovou cibulku, pórek a petrželovou nať. Celer a brambory pokrájíme na kostičky, cibulku s pórkem nakrájíme na kolečka. Petrželovou nať posekáme nadrobno. Filé z mořské tresky omyjeme, osušíme, osolíme a posypeme pepřem 4 barev. |
2 | Zeleninu, kromě petrželové natě, dáme do většího rendlíku, zalijeme mlékem, ochutíme solí, bílým pepřem a pod poklicí při mírné teplotě vaříme 15-20 minut doměkka. Poté zeleninu scedíme, mléko zachytíme. V hlubší větší pánvi si rozehřejeme máslo, na něm orestujeme zprudka (po 1 minutě) filé z každé strany dorůžova, přilijeme 0,2 dl vody a pod poklicí je dusíme 10 minut doměkka. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku, kterou poté rozředíme scezeným mlékem a rozšleháme ji dohladka. Podle chuti omáčku dochutíme solí, citrónovým pepřem a pomalu, za častého promíchání, vaříme 10-15 minut. |
3 | Uvařenou zeleninu promícháme zlehka se zeleninou. Přilijeme bešamelovou omáčku, promícháme a necháme přejít varem. Posypeme petrželkou a servírujeme. |
Poznámka
Jako přílohu podáváme vařené brambory.