Jablečný koláč s marcipánem a jahody - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 70 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jablečný koláč s marcipánem a jahody
Celkový čas: | 70 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 55 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57006 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
6 ml | Citronová šťáva |
20 g | Cukr skořicový |
6 ks | Jablka |
200 g | Jahody zahradní |
5 dl | Voda pitná |
Na Těsto | |
---|---|
160 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
60 g | Maizena - kukuřičný škrob |
160 g | Marcipánová hmota surová |
160 g | Máslo čerstvé |
40 ml | Mléko polotučné |
200 g | Mouka polohrubá |
3 ks | Vejce slepičí |
Na vymazání formy | |
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na ozdobení | |
30 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 94g |
---|---|
Cholesterol | 116,8mg |
Draslík | 420,8mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 22,0mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 23,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Jablka, Jahody zahradní, Voda pitná, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vejce slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr skořicový, Cukr vanilka, Maizena - kukuřičný škrob, Marcipánová hmota surová, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jablečný koláč s marcipánem a jahody postup přípravy receptu:
1 | Omytá jablka oloupeme, odstraníme jádřince a nakrájíme na kousky. Studenou vodu vlijeme do vhodného kastrůlku, přilijeme citrónovou šťávu a přivedeme k varu. Vložíme připravená jablka, povaříme 6 minut, odstavíme, necháme okapat, posypeme skořicovým cukrem a necháme vychladnout. |
2 | Nahrubo nastrouhaný marcipán se změklým máslem a cukrem utřeme na hladkou hmotu. Do ní za stálého míchání postupně přidáme vejce, vyšleháme, vsypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vanilkovým cukrem a škrobovou moučkou. Nakonec podle potřeby přilijeme mléko a vypracujeme tekuté těsto. |
3 | Dortovou formu vymažeme máslem, vysypeme hrubou moukou a připravené těsto vlijeme do formy. Do těsta naskládáme vychladlá jablka a jahody. Ovoce vmáčkneme do těsta, povrch zahladíme. Pečeme v předehřáté troubě, při 160 stupních 45 minut. |
4 | Upečený koláč necháme vychladnout ve formě, poté sejmeme stěny formy. Koláč posypeme moučkovým cukrem, smíchaným s vanilkovým cukrem a nakrájíme na úhledné trojúhelníky. |
Poznámka
Servírujeme studené.