Rebarborový koláč s ořechy a želé - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rebarborový koláč s ořechy a želé
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57049 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
180 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
180 g | Máslo čerstvé |
180 g | Ořechy vlašské |
8 ks | Vaječný bílek slepičí |
8 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na vymazání plechu | |
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na náplň | |
60 g | Cukr třtinový |
100 g | Džem višňový |
2 polévková lžíce | Maizena - kukuřičný škrob |
600 g | Reveň (Rebarbora) |
3 dl | Voda pitná |
40 g | Želé dortové |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 161,9mg |
Draslík | 169,4mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,5mg |
Vitamín E | 0,5mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Ořechy vlašské, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Cukr třtinový, Reveň (Rebarbora), Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Máslo čerstvé, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Džem višňový, Maizena - kukuřičný škrob, Želé dortové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rebarborový koláč s ořechy a želé postup přípravy receptu:
1 | Žloutky spolu s půlkou krupicového cukru a vanilkovým cukrem vyšleháme do pěny. Přidáme v mikrovlnné troubě rozpuštěné, vlažné máslo a pokračujeme ještě chvilku ve šlehání. Bílky se zbylým cukrem vyšleháme na tuhý sníh, který vmícháme do žloutkové pěny. Nakonec vmícháme pomleté ořechy. |
2 | Připravené těsto vlijeme na máslem vymazaný a moukou vysypaný plech. Vložíme do nahřáté trouby, pečeme při 180stupňové teplotě 30 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na plechu. |
3 | Oloupanou rebarboru nakrájíme na 3-4 cm široké kousky, vložíme do kastrůlku, zalijeme 2 dl vody, přisypeme třtinový cukr a povaříme 5-7 minut. Škrob vsypeme do hrníčku se zbylou vodou, dobře rozkvedláme a vlijeme do kastrůlku s rebarborou. Přivedeme k varu, stáhneme ze sporáku, přimícháme džem a ještě teplou rebarborou přelijeme na korpus. Rebarboru pěkně narovnáme. Dortové želé uvaříme podle návodu na sáčku a přelijeme povrch koláče. Vložíme koláč do lednice ztuhnout a potom krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky. |
Poznámka
Podáváme na jednotlivých dezertních talířcích jako moučník.