Pečený bramborový nákyp se slanečky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečený bramborový nákyp se slanečky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 35 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57053 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
1 kg | Brambory |
4 ks | Cibule lahůdková |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 ks | Slaneček |
5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
4 l | Voda pitná |
Na vytření pekáče | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 35g |
---|---|
Cholesterol | 386,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,9mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 29,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Slaneček, Strouhanka, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Olej slunečnicový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cibule lahůdková, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečený bramborový nákyp se slanečky postup přípravy receptu:
1 | Den předem slanečky rozřízneme od řitního otvoru k hlavě, vyjmeme vnitřnosti, odkrojíme hlavy, dobře je omyjeme a vložíme do mísy s 2 litry čisté vody. Necháme je v chladničce máčet do druhého dne. Během té doby vodu vyměníme. Poté slanečky znovu opláchneme pod tekoucí vodou, podélně je rozkrojíme podél páteře, kterou vyjmeme, a slanečky vykostíme. Osušené slanečky nakrájíme na menší kostičky. |
2 | Brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na plátky. Lahůdkovou cibuli očistíme, omyjeme a pokrájíme na kolečka. V misce rozkvedláme smetanu s vejci, solí a pepřem. |
3 | Zapékací mísu vytřeme máslem (2 lžíce) a olejem. Na dno poklademe 1/2 brambor, 1/2 cibule, pokrájené slanečky. Posypeme je zbylou nakrájenou cibulí a zakryjeme druhou polovinou brambor. Vše zalijeme smetanou s vejci. Nákyp posypeme strouhankou a pečeme v předehřáté troubě na 190 °C přibližně 35-40 minut dozlatova. Podáváme ho hned teplý. Každou porci polijeme rozpuštěným máslem. |