Tvarohový koláč se zakysanou smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Tvarohový koláč se zakysanou smetanou
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57061 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
140 g | Cukr moučkový |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
90 g | Maizena - kukuřičný škrob |
140 g | Máslo čerstvé |
230 g | Mouka polohrubá |
3 kávová lžička | Pomerančová kůra |
60 ml | Pomerančová šťáva |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na vymazaní plechu | |
50 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na krém | |
2 kávová lžička | Citronová kůra |
100 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
3 polévková lžíce | Pudinkový prášek - vanilkový |
300 g | Tvaroh měkký |
3 ks | Vaječný bílek slepičí |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
300 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 23g |
---|---|
Cholesterol | 108,5mg |
Draslík | 113,7mg |
Vláknina | 997,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,4mg |
Vitamín E | 0,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Pomerančová kůra, Pomerančová šťáva, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Citronová kůra, Cukr moučkový, Pudinkový prášek - vanilkový, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Maizena - kukuřičný škrob, Máslo čerstvé, Mouka polohrubá, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka, Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Tvarohový koláč se zakysanou smetanou postup přípravy receptu:
1 | Máslo změklé při pokojové teplotě nakrájíme na kousky do misky a spolu s cukrem utřeme do pěny. Za stálého míchání přidáme žloutky, jemně nastrouhanou pomerančovou šťávu a a jemně nastrouhanou pomerančovou kůru. Přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem a škrobem. Z bílků vyšleháme tuhý sníh, který přimícháme do směsi. Vše dobře promícháme na hladké těsto. Připravené těsto vlijeme na máslem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. |
2 | Žloutky dáme do misky, smícháme dohromady se zakysanou smetanou a měkkým tvarohem. Přisypeme pudinkový prášek, vanilkový a moučkový cukr, přidáme jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Přimícháme ještě z bílků vyšlehaný tuhý sníh, dobře promícháme. Krém naplníme do cukrářského sáčku s hladkou trubičkou a nastříkáme na povrch těsta mřížky. |
3 | Vložíme do nahřáté trouby, pečeme 35-40 minut, při 180stupňové teplotě. Upečený koláč necháme vychladnout v plechu. Nakrájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky. |
Poznámka
Podáváme jako studený moučník. Každou porci můžeme ještě ozdobit ze smetany vyšlehanou šlehačkou.