Staroruské dušené hovězí maso - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 115 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Staroruské dušené hovězí maso
Celkový čas: | 115 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 100 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57085 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1 ks | Bobkový list |
0,3 ks | Celer bulvový |
200 g | Červená řepa sterilovaná |
500 g | Chléb celozrnný žitný |
100 g | Chléb konzumní |
2 ks | Cibule |
650 g | Hovězí kližka |
500 ml | Hovězí vývar základní |
1 polévková lžíce | Mouka polohrubá |
2 ks | Mrkev kořen |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
80 g | Sádlo škvařené |
80 g | Slanina vepřová |
1 kávová lžička | Sůl |
125 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 78g |
---|---|
Cholesterol | 49,3mg |
Draslík | 608,8mg |
Vláknina | 25g |
Vitamín A | 363,7mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 10,7mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 6,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer bulvový, Červená řepa sterilovaná, Chléb celozrnný žitný, Cibule, Hovězí vývar základní, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb konzumní, Hovězí kližka, Mouka polohrubá, Mrkev kořen, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Staroruské dušené hovězí maso postup přípravy receptu:
1 | Očištěnou hovězí kližku nakrájíme na kostky a obalíme v polohrubé mouce a prudce v pánvi na sádle po všech stranách opečeme. Dále na nudličky nakrájíme slaninu, na půlkolečka cibuli, na kolečka mrkev, na plátky celer a na kostičky 40 g tmavého žitného chleba. |
2 | Na dno kastrolu položíme nudličky slaniny a na ni rozložíme polovinu opečeného masa. Vše posypeme polovinou cibule, mrkve a celeru, osolíme, přidáme polovinu chleba, půl bobkového listu a drcený pepř. Na směs pak rozvrstvíme druhou polovinu masa, zeleniny a koření, povrch uhladíme a zalijeme horkým hovězím vývarem. |
3 | Kastrol postavíme na plotýnku, pokrm uvedeme do varu, pak jej dáme přikrytý do trouby a na mírném ohni do měkka dusíme. Asi po hodině zalijeme pokrm zakysanou smetanou a ještě 30 minut dusíme. Nakonec odkryjeme poklici a vše necháme krátce zapéct. |
4 | Dušené maso na talíři posypeme sekanou petrželkou a podáváme s chlebem a nakládanou červenou řepou. |