Králík v bílé houbové omáčce po ruském způsobu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Králík v bílé houbové omáčce po ruském způsobu
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 60 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57130 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
1 ks | Hřebíček |
150 g | Hříbky čerstvé |
1200 g | Králík |
80 g | Máslo čerstvé |
40 g | Mouka pšeničná hladká |
2 ks | Mrkev kořen |
0,5 kávová lžička | Muškátový květ |
2 kávová lžička | Ocet vinný |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
1 ks | Petržel kořen |
3 polévková lžíce | Petržel - nať |
600 g | Rýže dušená |
2 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
200 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 205,3mg |
Draslík | 995,9mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 2g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,3mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 18,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Hřebíček, Hříbky čerstvé, Muškátový květ, Ocet vinný, Pepř černý celý, Petržel kořen, Rýže dušená, Sůl, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Králík, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká, Mrkev kořen, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Králík v bílé houbové omáčce po ruském způsobu postup přípravy receptu:
1 | Staženého vykuchaného a očištěného králíka naporcujeme, dáme do kastrolu a zalijeme vařící vodou tak, aby maso bylo ponořeno, přikryté dáme na mírném ohni vařit. Asi po 20 minutách vaření sebereme pěnu, přidáme očištěnou oloupanou mrkev a petržel, celou neloupanou cibuli, bobkový list, hřebíček, celý pepř, osolíme a maso dále vaříme na mírném ohni do měkka cca 30 minut. Měkké maso vyjmeme, odložíme do tepla, |
2 | Mezitím na másle podusíme nakrájené hříbky, z 50 g másla a 40 g hladké mouky připravíme světlou jíšku, odebereme část vývaru, jíšku jím podlijeme, základ 10 minut povaříme. |
3 | Do připraveného základu vložíme podušené hříbky, přidáme lžíci cukru, vinný ocet, okořeníme muškátovým květem a podle chuti přisolíme. Krátce povaříme, stáhneme z ohně, nakonec přimícháme zakysanou smetanu. Uvařené porce králíka pak v omáčce prohřejeme. |
4 | Králíka podáváme přelitého omáčkou s dušenou rýží, porce posypeme sekanou petrželkou. |
Poznámka
Servírujeme teplé.