Litevská bramborová kaše s mákem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Litevská bramborová kaše s mákem
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 25 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57134 |
Kategorie: | Kaše |
Ingredience
700 g | Brambory |
150 g | Mák - semena |
80 g | Máslo čerstvé |
150 ml | Mléko polotučné |
2 kávová lžička | Sůl |
4 ks | Vejce slepičí |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 273,1mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 20,3mg |
Vitamín E | 1,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 32,6mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Mák - semena, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Litevská bramborová kaše s mákem postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory oloupeme, opláchneme, větší překrájíme, dáme do hrnce, zalijeme vařící osolenou vodou a vaříme je 20-25 minut doměkka. Uvařené brambory scedíme a necháme dobře vypářit. Ještě horké brambory šťouchadlem rozmačkáme, přidáme 1/2 másla, sůl a vařečkou promícháme. Pak za stálého šlehání ručním šlehačem přiléváme vařící mléko. |
2 | Mezitím celkem 3x přelijeme mák vařící vodou, potřetí necháme mák ve vodě 5 minut, pak vodu slijeme a mák umeleme. Vejce uvaříme natvrdo, oloupeme a rozčtvrtíme. |
3 | Kaši smícháme s mákem, polijeme máslem a podáváme se čtvrtkami vařených vajec a mlékem. |