Litevské cepelíny - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Litevské cepelíny
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57138 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
10 ks | Brambory |
10 ks | Brambory vařené |
6 ks | Cibule |
4 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g | Sádlo škvařené |
4 kávová lžička | Sůl |
500 g | Tvaroh jemný |
3 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
300 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 81g |
---|---|
Cholesterol | 283,6mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 23g |
Vitamín A | 711,2mg |
Vitamín B6 | 1,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 49,4mg |
Vitamín E | 0,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 8,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Brambory vařené, Cibule, Sádlo škvařené, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Tvaroh jemný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Litevské cepelíny postup přípravy receptu:
1 | Oloupané syrové brambory nastrouháme, dobře vymačkáme vodu a smícháme je s nastrouhanými vařenými bramborami, hladkou moukou, solí, 1 vejcem a 100 ml zakysané smetany. Promícháme a na pomoučeném vále z těsta vytvoříme placku. |
2 | Pak si připravíme nádivku. Na 150 g sádla opečeme 3 nakrájené cibule, přidáme tvaroh a 2 vejce, osolíme a dobře promícháme. |
3 | Z bramborového těsta vykrajujeme kroužky, klademe na ně nádivku a zformujeme do podlouhlých šišek. Vaříme je 10 minut v osolené vodě. |
4 | Mezitím na 100 g sádla zpěníme 3 cibule, osolíme, zalijeme 200 ml zakysané smetany a chvilku povaříme. |
5 | Cepelíny podáváme přelité teplou smetanovou omáčkou. |
Poznámka
Místo tvarohu můžeme na nádivku použít 500 g jakéhokoliv mletého vařeného masa nebo uzeninu. Do omáčky je možno také zamíchat drobně nakrájené podušené houby.