Litevské virtiňaje - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Litevské virtiňaje
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57139 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
8 ks | Brambory |
3 ks | Cibule |
300 g | Mouka polohrubá |
2 kávová lžička | Pepř černý mletý |
4 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
150 g | Slanina vepřová |
4 kávová lžička | Sůl |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
150 ml | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 67g |
---|---|
Cholesterol | 242,5mg |
Draslík | 819,8mg |
Vláknina | 13g |
Vitamín A | 432,3mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 19,3mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 5,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cibule, Sádlo škvařené, Slanina vepřová, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Vejce slepičí, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka polohrubá, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Litevské virtiňaje postup přípravy receptu:
1 | Nejprve nadrobno nasekáme 1 menší cibuli, utřeme ji a smícháme se 2 žloutky. Dále nadrobno nakrájíme slaninu, na pánvi ji necháme rozpustit a na ní osmažíme 2 nakrájené cibule. |
2 | Z polohrubé mouky, 2 lžic teplé vody, soli, 1 celého vejce a žloutků s cibulí připravíme těsto, které na pomoučeném vále prohněteme a rozválíme na placku o síle 1-1,5 mm. Z placky rádélkem vykrájíme čtverce o rozměru 60x60 mm. |
3 | Pak si připravíme nádivku. Oloupané syrové brambory velmi jemně nastrouháme, šťávu vymačkáme, smícháme je s osmaženou cibulí, osolíme a opepříme. Nádivku lžičkou naklademe na těstové čtverce, těsto přehneme do tvaru trojúhelníku a okraje silně stiskneme obrácenou vidličkou. |
4 | Hotové virtiňaje necháme chvíli oschnout, potom je vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 12-14 minut. Uvařené virtiňaje vyplavou na povrch, z vařící vody je vyndaváme drátěnou naběračkou. |
5 | Na talíři je podáváme přelité rozpuštěným sádlem a osolenou zakysanou smetanou. |