Jak uvařit humra - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 35 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Jak uvařit humra
Celkový čas: | 35 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 57146 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
2 polévková lžíce | Celer řapíkatý |
2 stroužek | Česnek |
1 kg | Cibule |
600 g | Humr |
1 kávová lžička | Nové koření celé |
1 kávová lžička | Pepř černý celý |
4 polévková lžíce | Petržel - nať |
0,5 polévková lžíce | Sůl |
4 dl | Víno bílé |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 30g |
---|---|
Cholesterol | 142,5mg |
Draslík | 946,6mg |
Vláknina | 11g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 27,8mg |
Vitamín E | 2,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Celer řapíkatý, Česnek, Cibule, Humr, Nové koření celé, Pepř černý celý, Sůl, Víno bílé, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Jak uvařit humra postup přípravy receptu:
1 | Dobře omytého čerstvého humra (klepeta má svázaná) přivážeme na vhodnou plochou vařečku, aby se mu ocas nezkroutil dospod a dáme ho do chladničky zchladit asi na 1 hodinu (tak zůstane letargický). |
2 | Ve větším hrnci si přivedeme vodu k varu, přidáme očištěnou cibuli, oloupaný česnek, sůl, svazek omytých bylinek a koření (petrželovou nať, řapíkatý celer, bobkový list, nové koření, celý pepř) a bílé víno. Vodu povaříme asi 10 minut, poté vložíme humra přivázaného na dřevěnou vařečku do vroucího vývaru, kde krásně zčervená. Vařit ho necháme maximálně 10 minut (podle váhy do 600 g). Nesmí se převařit, protože by jeho maso ztuhlo. |
3 | Humra vyjmeme z vařící vody a ostrým nožem ho rozpůlíme podél páteře. Rozevřeme ho a vyjmeme střívko. Klepeta před servírováním nakřápneme špičatou hranou ostrého nože a maso vyjmeme z celého humra. |
Poznámka
K vařenému humru podáváme čerstvé nebo opečené bílé pečivo. Dále maso použijeme k dalšímu zpracování podle chuti. Maso ozdobíme čerstvě posekaným koprem nebo natí fenyklu.