Gruzínské chačapuri - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Gruzínské chačapuri
Gruzínské chačapuri
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57155 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
1 kávová lžička | Cukr krupice |
250 g | Máslo čerstvé |
500 ml | Mléko polotučné |
400 g | Mouka polohrubá |
0,5 kávová lžička | Sůl |
500 g | Sýr Brynza |
3 ks | Vejce slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 75g |
---|---|
Cholesterol | 271,5mg |
Draslík | 164,4mg |
Vláknina | 7g |
Vitamín A | 211,9mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 71,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka polohrubá, Sýr Brynza mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Gruzínské chačapuri postup přípravy receptu:
1 | Nejprve připravíme nádivku. V misce utřeme brynzu s 50 g másla a jedním vejcem, směs přikryjeme a na 10 minut ji přikrytou uložíme do chladničky. |
2 | V zadělávací míse drátěnou metlou vyšleháme mléko se 2 vejci, solí a cukrem. Postupně pak vařečkou vmícháváme tolik polohrubé mouky, až vznikne nepříliš tuhé těsto, které se nelepí na ruce. Vypracované těsto rozdělíme na 4 díly a ty rozválíme na placky o síle 5 mm. |
3 | Dva pláty pokryjeme nádivkou a dvěma zbylými je přikryjeme a okraje důkladně zahneme. Na dvou litinových pánvích rozpálíme máslo, potom stáhneme oheň a na každou pánev dáme jednu placku. Přikryjeme poklicí a pečeme 8-10 minut na mírném ohni. Potom placky pomažeme rozpuštěným máslem, obrátíme a pečeme bez pokličky. |
4 | Hotové chačapuri napůl překrojíme, rozdělíme na talíře a podáváme je polité rozpuštěným máslem jako teplý předkrm. |