Houbová soljanka - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Houbová soljanka
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57156 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
2 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Cukr krupice |
500 g | Houby čerstvé |
150 g | Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce | Ocet vinný |
2 ks | Okurky nakládané |
1 kávová lžička | Pepř černý mletý |
2 polévková lžíce | Protlak rajčatový |
5 polévková lžíce | Strouhanka |
2 kávová lžička | Sůl |
1500 ml | Voda pitná |
1 kg | Zelí hlávkové bílé |
4 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 37g |
---|---|
Cholesterol | 45,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 26g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 95,2mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 50,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Cukr krupice, Ocet vinný, Okurky nakládané, Strouhanka, Sůl, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby čerstvé, Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Protlak rajčatový, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Houbová soljanka postup přípravy receptu:
1 | Hlávku zelí nakrouháme, dáme do hrnce, přidáme 2 lžíce másla, trochu vody a octa a zakryté dusíme asi 30 minut. V polovině dušení přidáme rajský protlak, nakrájené 2 kyselé okurky, cukr, sůl, pepř a bobkový list. |
2 | Mezitím 10 minut povaříme očištěné a opláchnuté čerstvé houby, uvařené je cedníkem vyjmeme, potom nakrájíme na plátky a osmažíme na másle. Osmažené houby vyjmeme a na téže pánvi zpěníme cibuli, potom vrátíme zpět houby, směs osolíme a opepříme. |
3 | Polovinu dušeného zelí urovnáme na zapékací mísu, na zelí rozprostřeme houbovou směs a zakryjeme zbylým zelím. Povrch uhladíme, posypeme strouhankou, pokapeme máslem a dáme do trouby zapéct. |
4 | Soljanku rozdělenou na talíře podáváme s bílým pečivem. |
Poznámka
Houbovou soljanku můžeme připravit i z kysaného zelí, pak ovšem nepřidáváme ocet, anebo můžeme použít sušené nebo nakládané houby.