Slanečky s houbami po litevsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slanečky s houbami po litevsku
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57185 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
2 krajíc | Chléb celozrnný žitný |
2 ks | Cibule |
2 kávová lžička | Citronová šťáva |
30 g | Houby sušené |
1 polévková lžíce | Olej rostlinný |
2 ks | Slaneček |
500 ml | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 82,0mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 9,8mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 12,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Chléb celozrnný žitný, Cibule, Citronová šťáva, Olej rostlinný, Slaneček, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Houby sušené mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.

Slanečky s houbami po litevsku postup přípravy receptu:
1 | Slanečky vykucháme a dáme přes noc vymáčet, druhý den je stahneme a vykostíme. |
2 | Směs sušených hub uvaříme ve vodě doměkka a mezitím nadrobno nasekáme cibuli a zpěníme ji na oleji. |
3 | Uvařené houby nakrájíme na malé kousky, vložíme na orestovanou cibuli a krátce podusíme. |
4 | Připravené slanečky nakrájíme na kousky, položíme na talíř a pokapeme citronem. Na kousky slanečka pak klademe hromádky dušených hub. |
5 | Podáváme jako předkrm nebo chuťovku s černým chlebem. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný čas potřebný k „vymáčení“ slanečků. Místo slanečků je možno použít u nás dostupnějších matjesů.