Slanečkové závitky s jablky po lotyšsku - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slanečkové závitky s jablky po lotyšsku
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 5 minut |
Autor: | beranova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (18%) |
ID receptu: | 57187 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
1 ks | Cibule |
3 kávová lžička | Cukr krupice |
2 ks | Hřebíček |
3 ks | Jablka |
4 ks | Nové koření celé |
200 ml | Ocet kvasný lihový |
6 ks | Pepř černý celý |
3 kávová lžička | Protlak rajčatový |
3 ks | Slaneček |
200 ml | Voda pitná |
150 g | Zakysaná smetana |
3 ks | Žemle tuková |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 40g |
---|---|
Cholesterol | 107,7mg |
Draslík | 784,5mg |
Vláknina | 9g |
Vitamín A | 554,3mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,4mg |
Vitamín E | 2,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,3mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Cukr krupice, Hřebíček, Jablka, Nové koření celé, Pepř černý celý, Slaneček, Voda pitná, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Ocet kvasný lihový, Protlak rajčatový, Žemle tuková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slanečkové závitky s jablky po lotyšsku postup přípravy receptu:
1 | Vykuchané, přes noc vymáčené, stažené a vykostěné slanečky podélně rozkrojíme na půlky. |
2 | Dále nahrubo nastrouháme 1 jablko a nadrobno nasekáme cibuli a v misce důkladně promícháme se 2 lžičkami rajského protlaku a lžičkou cukru. Touto směsí potřeme slanečkové řezy, stočíme a propíchneme párátkem. Dvě oloupaná a jadřinců zbavená jablka nakrájíme na kostky a spolu se slanečkovými závitky vložíme do sklenice. |
3 | Potom připravíme nálev. Svaříme ocet zředěný s vodou v poměru 1:1 s kořením, 2 lžičkami cukru a se lžičkou rajského protlaku a necháme vychladnout. |
4 | Marinádou zalijeme slanečkové závitky a jablka a necháme dva dny v chladu stát. Závitky vyndáme z marinády a rozdělíme na servírovací ploché misky. |
5 | Podáváme je přelité zakysanou smetanou a ozdobené kostkami marinovaných jablek s bílým pečivem. |
Poznámka
V době určené na přípravu není započítaný ani čas potřebný k „vymáčení“ slanečků, ani k jejich marinování. Místo slanečků je možno použít u nás dostupnějších matjesů.