Pečené plněné brambory slanečkem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 105 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečené plněné brambory slanečkem
Celkový čas: | 105 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57204 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
Na odmočení slanečkových filetů | |
---|---|
1 l | Voda pitná |
Vařené brambory | |
800 g | Brambory |
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,2 dl | Voda pitná |
Náplň | |
2 ks | Cibule |
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
8 ks | Matjesy - filet |
3 špetka | Pepř černý mletý |
80 g | Slanina vepřová |
2 polévková lžíce | Smetana 33% (šlehačka) |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na vytření pekáčku | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 17g |
---|---|
Cholesterol | 63,9mg |
Draslík | 475,8mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 13,3mg |
Vitamín E | 0,1mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 11,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Voda pitná, Brambory, Sůl, Voda pitná, Cibule, Slanina vepřová, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Matjesy - filet, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka), Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečené plněné brambory slanečkem postup přípravy receptu:
1 | Stejně velké brambory (8 ks) omyjeme a oloupeme. Dáme je do hrnce, zalijeme 1-1,2 litru vody se solí. Vaříme je do poloměkka přibližně 10 minut. Poté je scedíme necháme vychladnout. Namočené filety ze slanečků pokud možno zbavíme kostiček a pokrájíme je na menší kousky. |
2 | Filety ze slanečků (matjes, hering) nakrájíme na malé kostičky. Oloupané cibule pokrájíme nadrobno. Slaninu nakrájíme na tenké nudličky. Brambory z jedné strany seřízneme tak, aby se daly "posadit". Pomocí malé kávové lžičky brambory vydlabeme, až nám zůstane minimálně 7 mm silná "skořápka". Vydlabanou dužinu dáme do mísy a rozmačkáme ji vidličkou. V pánvi si rozehřejeme máslo, přidáme slaninu, kterou vysmažíme téměř dozlatova, přimícháme cibuli, zpěníme ji a poté přidáme kousky ze slanečků. Promícháme a vše krátce osmažíme. Celou směs dáme do mísy k vydlabaným bramborům a promícháme se žloutkem, smetanou a pepřem podle chuti. |
3 | Vydlabané brambory naplníme a posadíme je do pekáčku, který jsme si vytřeli 2 lžícemi másla. |
4 | Plněné brambory pečeme v předehřáté troubě na 220°C-240°C přibližně 15-20 minut dozlatova. Podáváme je hned horké. |