Jednoduchý recept

Čokoládový koláč s povidly a zakysanou smetanou

  • Evropa
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 49 minut
Doba přípravy: 4 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 57234

Ingredience

160 g Cukr krupice
20 g Cukr vanilka
2 polévková lžíce Kakao
13 g Kypřicí prášek do pečiva
100 g Mouka pšeničná hladká T 650
60 g Máslo čerstvé
1 dl Smetana 33% (šlehačka)
5 ks Vaječný bílek slepičí
140 g Čokoláda hořká
Na vymazání plechu
60 g Hera
40 g Mouka pšeničná hrubá
Na polevu
60 ml Brandy
2 polévková lžíce Med včelí
250 g Povidla švestková
200 g čokoládová poleva
200 g Zakysaná smetana

Nutriční hodnoty jedné porce

17% Kalorie 343 kcal
Kilojoule 1 436kJ
13% Sacharidy 48 g
19% Tuky 15 g
2% Sodík 45 mg
9% Bílkoviny 5 g

Čokoládový koláč s povidly a zakysanou smetanou postup přípravy receptu:

1

Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme prosáté kakao, vanilkový cukr, na kousky pokrájené máslo a 80 g cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu, ihned stáhneme ze sporáku, vložíme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme do jejího rozpuštění. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme do čokoládové hmoty, nakonec přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme.

2

Dortovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 170 stupňové teplotě 40 - 45 minut.

3

Povidla s medem důkladně zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni. Odstavíme, přilijeme brandy a dobře promícháme. Upečený koláč po vytažení z trouby ihned potřeme připravenou ještě teplou polevou a necháme mírně vychladnout. Potom sundáme stěny pečicí formy. Do vhodné nádoby dáme na kousky nalámanou čokoládu. Nádobu umístíme nad horkou vodní lázeň, stálým mícháním rozpustíme čokoládu na hladkou a lesklou čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout, poté jí přelijeme povrch povidlové polevy.

4

Vložíme čokoládu ztuhnout do lednice. Krájíme podle porcí na úhledné trojúhelníky, pokládáme na jednotlivé dezertní talířky, ke každé porci přidáme zakysanou smetanu.

Poznámka

Servírujeme jako studený moučník.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept