Čokoládový koláč s povidly a zakysanou smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 49 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládový koláč s povidly a zakysanou smetanou
Celkový čas: | 49 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 4 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57234 |
Kategorie: | Studené předkrmy |
Ingredience
140 g | Čokoláda hořká |
160 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
2 polévková lžíce | Kakao |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
60 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
5 ks | Vaječný bílek slepičí |
Na vymazání plechu | |
---|---|
60 g | Hera |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na polevu | |
60 ml | Brandy |
2 polévková lžíce | Med včelí |
250 g | Povidla švestková |
200 g čokoládová poleva | |
200 g | Zakysaná smetana |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 24,7mg |
Draslík | 227,1mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,2mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Cukr krupice, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný bílek slepičí, Med včelí, Zakysaná smetana mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Kakao, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Hera, Mouka pšeničná hrubá, Povidla švestková mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Suroviny Brandy nemají zadané kompletní nutriční hodnoty. Výpočty nutriční tabulky nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládový koláč s povidly a zakysanou smetanou postup přípravy receptu:
1 | Smetanu vlijeme do kastrůlku, přidáme prosáté kakao, vanilkový cukr, na kousky pokrájené máslo a 80 g cukru. Za stálého míchání přivedeme k varu, ihned stáhneme ze sporáku, vložíme na kousky nalámanou čokoládu a mícháme do jejího rozpuštění. Z bílků a zbylého cukru ušleháme tuhý sníh, vmícháme do čokoládové hmoty, nakonec přisypeme prosátou mouku s kypřícím práškem, vše zlehka promícháme. |
2 | Dortovou formu vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 170 stupňové teplotě 40 - 45 minut. |
3 | Povidla s medem důkladně zahřejeme za stálého míchání na mírném ohni. Odstavíme, přilijeme brandy a dobře promícháme. Upečený koláč po vytažení z trouby ihned potřeme připravenou ještě teplou polevou a necháme mírně vychladnout. Potom sundáme stěny pečicí formy. Do vhodné nádoby dáme na kousky nalámanou čokoládu. Nádobu umístíme nad horkou vodní lázeň, stálým mícháním rozpustíme čokoládu na hladkou a lesklou čokoládovou hmotu. Necháme chvilku vychladnout, poté jí přelijeme povrch povidlové polevy. |
4 | Vložíme čokoládu ztuhnout do lednice. Krájíme podle porcí na úhledné trojúhelníky, pokládáme na jednotlivé dezertní talířky, ke každé porci přidáme zakysanou smetanu. |
Poznámka
Servírujeme jako studený moučník.