Zapečený zeleninový mix se sýrem - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Zapečený zeleninový mix se sýrem
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57236 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
200 g | Brokolice |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
250 g | Hrášek mražený |
300 g | Květák |
500 g | Mrkev kořen |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
4 ks | Rajčata |
2 kávová lžička | Sůl |
100 g | Sýr Čedar |
2 l | Voda pitná |
Omáčka | |
---|---|
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Pepř bílý |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
0,5 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vaječný žloutek slepičí |
2 dl | Vývar zeleninový |
Na vytření pekáčku | |
50 g | Máslo čerstvé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 16g |
---|---|
Cholesterol | 688,6mg |
Draslík | 705,4mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 98,0mg |
Vitamín E | 1,9mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 292,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová šťáva, Květák, Rajčata, Sůl, Sýr Čedar, Voda pitná, Pepř bílý, Sůl, Vaječný žloutek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Brokolice, Hrášek mražený, Mrkev kořen, Petržel - nať, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Smetana 33% (šlehačka), Vývar zeleninový, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Zapečený zeleninový mix se sýrem postup přípravy receptu:
1 | Očistíme a omyjeme zeleninu: květák, brokolici, mrkev i rajčata. Květák s brokolicí a mrkví uvaříme do poloměkka ve 2 litrech mírně osolené vody, do které jsme přidali lžičku citrónové šťávy. Vaříme 8 - 10 minut, poté květák i brokolici rozebereme na růžičky, mrkev a rajčata pokrájíme na plátky. Zmrazený zelený hrášek promyjeme v sítu pod tekoucí vodou. Tvrdý sýr jemně nastrouháme. |
2 | V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Za stálého míchání přidáme zeleninový vývar, smetanu a omáčku pomalu vaříme asi 10 minut. Poté odstavíme z plotny, dochutíme solí, pepřem a šleháme do doby, než omáčka trochu vychladne. Přidáme žloutky a zašleháme je. Petrželovou nať omyjeme, drobně pokrájíme. |
3 | Pekáček vytřeme máslem, vložíme do něj všechnu promíchanou zeleninu, plátky rajčat klademe až navrch. Pokapeme rozehřátým máslem (60 g) a zalijeme bešamelovou omáčkou. Posypeme petrželkou, sýrem a dáme do předem vyhřáté trouby zapéct. Pečeme při 220°C přibližně 35 minut do zlatova. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Jako přílohu podáváme nejčastěji vařené brambory.