Recept

Královnin mandlový dort

  • Česko
Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept
Celkový čas: 85 minut
Doba přípravy: 40 minut
Doba vaření: 45 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (33%)
ID receptu: 57246

Ingredience

Na těsto
2 kávová lžička Citronová kůra
200 g Cukr krupice
100 g Cukr moučkový
13 g Kypřicí prášek do pečiva
100 g Mouka pšeničná hrubá
60 g Máslo čerstvé
120 g Ořechy vlašské
1 kávová lžička Skořice mletá
5 ks Vaječný bílek slepičí
5 ks Vaječný žloutek slepičí
1 ks Vanilkový lusk
120 g Čokoláda hořká
Na vymazání plech
70 g Hera
40 g Mouka pšeničná hrubá
Na náplň
100 g Džem pomerančový
50 g Mandle
100 g Marcipánová hmota surová
Na ozdobení
100 g Džem pomerančový
60 g Mandle
200 g Marcipánová hmota surová
170 g Poleva čokoládová

Nutriční hodnoty jedné porce

26% Kalorie 516 kcal
Kilojoule 2 159kJ
20% Sacharidy 70 g
31% Tuky 23 g
3% Sodík 55 mg
17% Bílkoviny 9 g

Královnin mandlový dort postup přípravy receptu:

1

Půlku dávky cukru dáme do misky, přidáme žloutky, vyšleháme na hladkou pěnu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, který rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme žloutkovou pěnu, vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku, citrónovou kůru a skořici. Mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem, smícháme s pomletými ořechy a na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládou, přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné vlažné máslo. Všechny suroviny důkladně promícháme a smícháme s prvním dílem. Nakonec přidáme druhý díl sněhu a zlehka promícháme.

2

Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut. Korpus po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté vyklopíme, necháme úplně vychladnout a vodorovně rozřízneme.

3

Pracovní vál posypeme moučkovým cukrem a rozválíme na něm dva díly marcipánu o velikostí celého dortu. Spodní díl korpusu potřeme džemem, posypeme pomletými mandlemi. Na povrch položíme marcipán, opět potřeme džemem, ten zase posypeme mletými mandlemi a položíme další díl marcipánu tak, aby se obalily také stěny dortu. Marcipán pěkně uhladíme. Nakonec povrch dortu přelijeme v horké vodní lázní rozpuštěnou čokoládou a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním krájíme na trojúhelníkové porce. Klademe na jednotlivé dezertní talířky a podáváme.

Poznámka

Servírujeme studené.

Né, tento recept nemá fotku.

Přidej ji jako první a odměna je tvoje.
Přidat foto +5 zlaťáků

Komentáře a hodnocení

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
0
Palec dolu
0
0
Vyzkoušej recept