Královnin mandlový dort - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Královnin mandlový dort
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57246 |
Kategorie: | Pečené dorty |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
2 kávová lžička | Citronová kůra |
120 g | Čokoláda hořká |
200 g | Cukr krupice |
100 g | Cukr moučkový |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
60 g | Máslo čerstvé |
100 g | Mouka pšeničná hrubá |
120 g | Ořechy vlašské |
1 kávová lžička | Skořice mletá |
5 ks | Vaječný bílek slepičí |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 ks | Vanilkový lusk |
Na vymazání plech | |
70 g | Hera |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na náplň | |
100 g | Džem pomerančový |
50 g | Mandle |
100 g | Marcipánová hmota surová |
Na ozdobení | |
100 g | Džem pomerančový |
60 g | Mandle |
200 g | Marcipánová hmota surová |
170 g | Poleva čokoládová |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 63g |
---|---|
Cholesterol | 138,0mg |
Draslík | 295,1mg |
Vláknina | 5g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,7mg |
Vitamín E | 2,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 7,0mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Čokoláda hořká, Cukr krupice, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Mandle, Mandle, Poleva čokoládová mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hrubá, Vanilkový lusk, Hera, Mouka pšeničná hrubá, Džem pomerančový, Marcipánová hmota surová, Džem pomerančový, Marcipánová hmota surová mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Královnin mandlový dort postup přípravy receptu:
1 | Půlku dávky cukru dáme do misky, přidáme žloutky, vyšleháme na hladkou pěnu. Z bílků a zbylého cukru vyšleháme tuhý sníh, který rozdělíme na dva díly. Do jednoho dílu přidáme žloutkovou pěnu, vyškrábanou dřeň z vanilkového lusku, citrónovou kůru a skořici. Mouku prosejeme spolu s kypřícím práškem, smícháme s pomletými ořechy a na hrubém struhadle nastrouhanou čokoládou, přilijeme v mikrovlnné troubě rozpuštěné vlažné máslo. Všechny suroviny důkladně promícháme a smícháme s prvním dílem. Nakonec přidáme druhý díl sněhu a zlehka promícháme. |
2 | Dortovou formu vymažeme tukem, vysypeme hrubou moukou a vlijeme připravené těsto. Vložíme do předehřáté trouby, pečeme při 180 stupních 40 - 45 minut. Korpus po upečení necháme mírně vychladnout ve formě, poté vyklopíme, necháme úplně vychladnout a vodorovně rozřízneme. |
3 | Pracovní vál posypeme moučkovým cukrem a rozválíme na něm dva díly marcipánu o velikostí celého dortu. Spodní díl korpusu potřeme džemem, posypeme pomletými mandlemi. Na povrch položíme marcipán, opět potřeme džemem, ten zase posypeme mletými mandlemi a položíme další díl marcipánu tak, aby se obalily také stěny dortu. Marcipán pěkně uhladíme. Nakonec povrch dortu přelijeme v horké vodní lázní rozpuštěnou čokoládou a vložíme do lednice ztuhnout. Těsně před podáváním krájíme na trojúhelníkové porce. Klademe na jednotlivé dezertní talířky a podáváme. |
Poznámka
Servírujeme studené.