Strouhaný ořechový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 100 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Strouhaný ořechový koláč
Celkový čas: | 100 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 50 minut |
Doba vaření: | 50 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57261 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
1 polévková lžíce | Citronová kůra |
180 g | Cukr moučkový |
20 g | Cukr vanilka |
250 g | Hera |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
500 g | Mouka polohrubá |
4 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na vymazání plechu | |
60 g | Hera |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na náplň | |
6 ml | Citronová šťáva |
70 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
600 g | Jablka |
70 g | Ořechy vlašské |
2 kávová lžička | Skořice mletá |
Na sníh | |
20 ml | Citronová šťáva |
20 g | Cukr vanilka |
4 ks | Vaječný bílek slepičí |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 33g |
---|---|
Cholesterol | 61,7mg |
Draslík | 135,1mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,1mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 2,8mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Citronová kůra, Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Vaječný žloutek slepičí, Citronová šťáva, Cukr krupice, Jablka, Ořechy vlašské, Skořice mletá, Citronová šťáva, Vaječný bílek slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Cukr vanilka, Hera, Mouka polohrubá, Hera, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka, Cukr vanilka mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Strouhaný ořechový koláč postup přípravy receptu:
1 | Mouku, kypřící prášek a cukr prosejeme do misky, přisypeme vanilkový cukr. Přidáme na kousky pokrájenou Heru, žloutky, jemně nastrouhanou citrónovou kůru. Ze surovin vypracujeme hladké těsto, které rozdělíme na dva díly. Jeden vložíme do lednice na 30 minut, druhý díl zabalíme do potravinářské fólie a vložíme na 50 minut do mrazáku. Plech vymažeme Herou, vysypeme hrubou moukou a položíme na něj rozválené těsto z lednice. |
2 | Oloupaná, na hrubém struhadle nastrouhaná jablka dáme do misky, pokapeme je citrónovou šťávou, přisypeme krupicový i vanilkový cukr, skořicí a nakonec hrubě posekané ořechy. Suroviny dobře promícháme a rozložíme na povrch těsta. |
3 | Z bílků a krupicového i vanilkového cukru s přidáním citrónové šťávy vyšleháme tuhý sníh. Poté narovnáme sníh na ořechovou náplň, nakonec na koláč hrubým struhadlem nastrouháme těsto z mrazáku. |
4 | Naplněný plech vložíme do nahřáté trouby. Při 180 stupních pečeme 45 - 50 minut. Upečený koláč necháme vychladnout na plechu. Krájíme na úhledné čtverce nebo obdélníky, podáváme na jednotlivých dezertních talířcích. |
Poznámka
Servírujeme studené.