Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 60 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu
Celkový čas: | 60 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | nik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (34%) |
ID receptu: | 57263 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
3 špetka | Cukr krupice |
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Pepř bílý |
700 g | Pórek |
500 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
Omáčka | |
---|---|
50 g | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
2 špetka | Pepř bílý |
2 dl | Smetana 12% (konzumní) |
3 špetka | Sůl |
2 ks | Vejce slepičí |
Na vytření pekáčku | |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu | |
2 polévková lžíce | Petržel - nať |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 32g |
---|---|
Cholesterol | 472,7mg |
Draslík | 666,8mg |
Vláknina | 10g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 40,7mg |
Vitamín E | 4,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 357,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr krupice, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Olej slunečnicový, Pepř bílý, Sůl, Vejce slepičí mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pórek, Máslo čerstvé, Smetana 12% (konzumní), Máslo čerstvé, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Rajčata s pórkem zapékané v bešamelu postup přípravy receptu:
1 | Očištěný omytý pór a rajčata pokrájíme na plátky. Omyjeme petrželovou nať a drobně ji pokrájíme. |
2 | V pánvi si na rozpuštěném másle (50 g) a oleji zpěníme pórek, mírně osolíme, poté pánev zakryjeme a pórek dusíme přibližně 5-7 minut. |
3 | V rendlíku si rozehřejeme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Přilijeme k ní mléko se smetanou a pomalu, za častého promíchání, uvaříme bešamelovou omáčku. Ochutíme ji solí a pepřem a odstavíme z plotny. Po chvilce zašleháme vajíčka. |
4 | Zapékací mísu vytřeme maslem (50 g), na dno dáme podušený pórek, který pokryjeme rajčaty. Mírně je osolíme, opepříme a posypeme 2-3 špetkami cukru a posypeme petrželkou. Vše zalijeme bešamelovou omáčkou. Mísu dáme do předehřáté trouby na 220°C a pečeme přibližně 20-35 minut. |
5 | Pórek s rajčaty podáváme samostatně nebo jako přílohu. |
Poznámka
K zelenině můžeme podávat vařené brambory.