Slovenský tvarohový koláč - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 80 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Slovenský tvarohový koláč
Celkový čas: | 80 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 40 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57265 |
Kategorie: | Koláče |
Ingredience
Na těsto | |
---|---|
100 g | Cukr moučkový |
160 g | Hera |
13 g | Kypřicí prášek do pečiva |
300 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 špetka | Muškátový oříšek |
100 g | Rozinky bílé |
1 ks | Vejce slepičí |
1 dl | Voda pitná |
Na vymazání plechu | |
50 g | Hera |
40 g | Mouka pšeničná hrubá |
Na náplň | |
2 kávová lžička | Citronová kůra |
6 ml | Citronová šťáva |
150 g | Cukr krupice |
20 g | Cukr vanilka |
100 g | Džem meruňkový |
2 polévková lžíce | Pudinkový prášek - vanilkový |
500 g | Tvaroh měkký |
2 ks | Vaječný bílek slepičí |
2 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na ozdobení | |
50 g | Cukr moučkový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 29g |
---|---|
Cholesterol | 82,2mg |
Draslík | 134,5mg |
Vláknina | 2g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,9mg |
Vitamín E | 3,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 0,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Kypřicí prášek do pečiva, Muškátový oříšek, Vejce slepičí, Voda pitná, Citronová kůra, Citronová šťáva, Cukr krupice, Pudinkový prášek - vanilkový, Vaječný bílek slepičí, Vaječný žloutek slepičí, Cukr moučkový mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Hera, Mouka pšeničná hladká T 650, Rozinky bílé, Hera, Mouka pšeničná hrubá, Cukr vanilka, Džem meruňkový, Tvaroh měkký mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Slovenský tvarohový koláč postup přípravy receptu:
1 | Mouku s kypřícím práškem a moučkovým cukrem prosijeme do misky. Vložíme nakrájený, volně změklý tuk, vejce a jemně nastrouhaný muškátový oříšek. Ze surovin vypracujeme pevné těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a dáme na 30 minut do lednice. |
2 | Rozinky propláchneme v horké vodě přes sítko, a potom je namočíme do teplé vody. Tvaroh dáme do misky, smícháme se žloutky, vanilkovým a krupicovým cukrem. Nakonec přidáme citronovou kůru a pudinkový prášek. Z bílků, citronové šťávy a krupicového cukru vyšleháme tuhý sníh, který opatrně a zlehka vmícháme do tvarohové hmoty. Nakonec přimícháme scezené a okapané rozinky. |
3 | Dortovou pečící formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Dvě třetiny rozbaleného těsta, na moukou posypaném vále, rozválíme na velikost dortové formy tak, aby se okraje těsta nadzvedly 2 cm do výšky stěny formy. Rukama těsto přimáčkneme ke stěně formy. Na těsto rozetřeme připravenou tvarohovou náplň. Tvaroh potřeme džemem a ze zbylého těsta vytvarujeme tenké pramínky, které naskládáme na povrch koláče ve tvaru mřížky. |
4 | Vložíme do předehřáté trouby a pečeme 35-40 minut při teplotě 180°C. Po upečení koláč necháme vychladnout ve formě, a poté ještě ztuhnout 3-4 hodiny v lednici. Potom koláč posypeme moučkovým cukrem a nakrájíme na trojúhelníkové porce. |