Lívanečky z bramborového těsta s brusinkami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 40 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Lívanečky z bramborového těsta s brusinkami
Celkový čas: | 40 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 57307 |
Kategorie: | Brambory |
Ingredience
750 g | Brambory |
1 kávová lžička | Cukr krupice |
200 g | Džem brusinkový |
4 dl | Mléko plnotučné |
150 g | Mouka pšeničná hladká T 650 |
0,5 dl | Olej slunečnicový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 l | Růžová voda |
1 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 27g |
---|---|
Cholesterol | 10,0mg |
Draslík | 775,4mg |
Vláknina | 12g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,5mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 21,4mg |
Vitamín E | 0,2mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 626,7mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Brambory, Cukr krupice, Olej slunečnicový, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Džem brusinkový, Mléko plnotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Růžová voda mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Lívanečky z bramborového těsta s brusinkami postup přípravy receptu:
1 | Omyté brambory uvaříme ve slupce v 1 litru vody. Vaříme je 20 minut. Poté je scedíme, oloupeme a jemně nastrouháme do mísy. Do druhé misky si nalijeme 2 dl mléko, přidáme mouku, cukr, sůl a pepř. Vše dobře rozšleháme dohladka a směs přilijeme k nastrouhaným bramborám, promícháme, dolijeme 2 dl mléka a těsto důkladně vyšleháme. |
2 | Pánev na lívance (4 kusy ) potřeme olejem pomocí mašlovačky. Těsto nabíráme malou naběračkou, nalijeme na rozpálený olej, těsto rozetřeme a usmažíme lívanečky z každé strany dozlatova. Horké lívanečky dáme na talíře, na každý naneseme lžičkou brusinkový džem a hned podáváme. |
Poznámka
Lívanečky též podáváme s pečenými nakládanými plátky vepřového masa, tak zvanými "peklovanými" - vepřové maso nakrájené na plátky, ochucené česnekem a solí se nakládá do kameninových nádob. V tmavém a studeném sklepu vydrží 3-4 měsíce.