Špenátovo-sýrový nákyp - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 41 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátovo-sýrový nákyp
Celkový čas: | 41 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 26 minut |
Autor: | zatka |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (21%) |
ID receptu: | 57309 |
Kategorie: | Zelenina |
Ingredience
3 špetka | Pepř bílý |
0,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1,5 kg | Špenát listový čerstvý |
1 kávová lžička | Sůl |
130 g | Sýr Čedar |
2,5 polévková lžíce | Máslo tradiční |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 14g |
---|---|
Cholesterol | 47,9mg |
Draslík | 2g |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 105,4mg |
Vitamín E | 7,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 10,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Pepř bílý, Špenát listový čerstvý, Sůl, Sýr Čedar, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Smetana 33% (šlehačka), Máslo tradiční mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátovo-sýrový nákyp postup přípravy receptu:
1 | Čerstvé špenátové listy dobře omyjeme pod tekoucí vodou. V hrnci si přivedeme k varu 2 litry vody se solí. Špenát vaříme 1 minutu ve vařící vodě, pak ho scedíme, necháme okapat a pokrájíme ho na širší proužky. |
2 | Nastrouháme tvrdý sýr. V misce si vymícháme smetanu se 80 g nastrouhaného sýru, solí, pepřem a promícháme ji se špenátem. Nákypovou formu vytřeme máslem, vyklopíme do ní špenátovou směs, kterou posypeme 50 g sýru a dáme do předehřáté trouby na 220°C-240°C zapéct. Pečeme přibližně 25 minut dozlatova, rozdělíme porce a hned podáváme. |
Poznámka
Jako příloha se k nákypu nejvíce hodí vařené brambory nebo vařené ztracené vejce.