Chlebový kvas - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 15 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Chlebový kvas
Celkový čas: | 15 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 5 minut |
Doba vaření: | 10 minut |
Autor: | fik |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (79%) |
ID receptu: | 57325 |
Kategorie: | Nápoje |
Ingredience
250 g | Chléb celozrnný pšenično-žitný |
150 g | Cukr moučkový |
10 g | Droždí |
5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 19g |
---|---|
Cholesterol | 0,0mg |
Draslík | 32,9mg |
Vláknina | 75,0mg |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,0mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,0mg |
Vitamín E | 0,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 1,5mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cukr moučkový, Droždí, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Chléb celozrnný pšenično-žitný mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Chlebový kvas postup přípravy receptu:
1 | Tmavý chléb nakrájíme na kostičky, rovnoměrně nasypeme na suchý plech, vložíme do vyhřáté trouby a opražíme. Plech vyjmeme, chléb zalijeme vodou a necháme 3 hodiny odležet. Droždí rozetřeme s cukrem, až vznikne kašička, vodu z pekáče přecedíme a kašičku zalijeme. Pokud je voda příliš chladná, trochu ji zahřejeme, aby byla vlažná. Necháme kvasit do druhého dne. |
2 | Tekutinu přecedíme, nalijeme do lahví, uzavřeme a skladujeme v chladu. |
3 | Kvas se používá k pití nebo k přípravě typických ruských jídel. |