Sýrové pečené bochánky z barevných těstovin - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 95 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Sýrové pečené bochánky z barevných těstovin
Celkový čas: | 95 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 35 minut |
Autor: | DANAE |
---|---|
Hodnost: | Jen se vezu (88%) |
ID receptu: | 57348 |
Kategorie: | Těstoviny, noky, knedlíky |
Ingredience
Příprava | |
---|---|
1 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
Těstoviny | |
2 kávová lžička | Bazalka |
1 polévková lžíce | Olej olivový |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
125 g | Sýr Gruyére |
180 g | Těstoviny Fusilli - tříbarevné |
1 ks | Vaječný žloutek slepičí |
1 l | Voda pitná |
Bešamelová omáčka | |
4 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
600 ml | Mléko polotučné |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 špetka | Pepř černý mletý |
1 špetka | Sůl |
400 g | Sýr Parmezán |
1 ks | Vejce slepičí |
Rajčatová zálivka | |
1 ks | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
2 polévková lžíce | Olej olivový |
150 ml | Protlak rajčatový |
150 ml | Pyré rajčatové |
150 ml | Víno bílé |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 301,3mg |
Draslík | 212,1mg |
Vláknina | 1g |
Vitamín A | 1g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 2,0mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 30,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bazalka, Sůl, Sýr Gruyére, Vaječný žloutek slepičí, Voda pitná, Sůl, Sýr Parmezán, Vejce slepičí, Bobkový list, Cibule, Víno bílé mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Olej olivový, Pepř černý mletý, Těstoviny Fusilli - tříbarevné, Máslo čerstvé, Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Olej olivový, Protlak rajčatový, Pyré rajčatové mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Sýrové pečené bochánky z barevných těstovin postup přípravy receptu:
1 | Příprava: zapékací misky vytřeme lžící másla, troubu připravíme k předehřátí na 220 °C. |
2 | Těstoviny: Tříbarevné špagety nalámeme na menší kousky - asi 5 cm dlouhé a uvaříme je do poloměkka v osolené vroucí vodě, do které jsme vmíchali lžíci olivového oleje. Vařené těstoviny scedíme a vmícháme do nich žloutek a sýr Gruyére. Pak těstoviny ochutíme pepřem a solí, vmícháme do nich bešamelovou omáčku. Těstoviny s přísadami promícháme, rozdělíme do vymazaných formiček a posypeme strouhankou. Takto připravené těstoviny pečeme v předehřáté troubě asi 20 minut. |
3 | Pečené bábovičky vyklepneme na talíře, polijeme rajčatovou zálivkou a servírujeme posypané nasekanou bazalkou, horké, ihned po upečení, jako hlavní chod. |
4 | Bešamelová omáčka: Sýr Parmezán nastrouháme. Na mírném ohni rozehřejeme máslo, do kterého vmícháme mouku, aby směs byla hladká a bez hrudek. Omáčku za stálého míchání prohřejeme a pak do ní vmícháme mléko a mícháme na mírném ohni do zhoustnutí. Pak omáčku necháme zchladnout a nakonec do ní vmícháme sýr a ochutíme pepřem a solí. |
5 | Rajčatová zálivka: Ve dvou lžících rozehřátého oleje osmahneme nasekanou cibuli, přidáme bobkový list a zahříváme 2 minuty. Pak do zálivky vmícháme rajčatové pyré, rajčatový protlak a víno, ochutíme pepřem a solí a zálivku ohříváme asi 20 minut. Potom bobkový list vyjmeme a teplou zálivkou polijeme porce pečených těstovin. |