Vánoční čočka nakyselo - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 130 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Vánoční čočka nakyselo
Celkový čas: | 130 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 60 minut |
Doba vaření: | 70 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57349 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
4 g | Bobkový list |
1 ks | Cibule |
500 g | Čočka jedlá |
1 polévková lžíce | Cukr krupice |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
5 polévková lžíce | Ocet kvasný lihový |
0,5 kávová lžička | Pepř černý mletý |
1 polévková lžíce | Sádlo škvařené |
1 kávová lžička | Sůl |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 82g |
---|---|
Cholesterol | 0,3mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 78g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,7mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,8mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 9,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Bobkový list, Cibule, Čočka jedlá, Cukr krupice, Sádlo škvařené, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Ocet kvasný lihový, Pepř černý mletý mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Vánoční čočka nakyselo postup přípravy receptu:
1 | Dobře propranou a probranou čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme nabobtnat na 60 minut ve vodě. Potom vodu scedíme, čočku dáme do hrnce, přidáme bobkový list, sůl a přivedeme k varu. Na mírnějším plamínku pod poklici povaříme přibližně 60 minut, do změknutí čočky. |
2 | V pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm doměkka oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a mícháme do opražení mouky, aby se mohla připravit jíška. Potom stáhneme z ohně a necháme vychladnout. |
3 | Měkkou čočku scedíme, vyhodíme bobkový list, vývar zachytíme, čočku dáme zpátky do hrnce. Do vychladlé cibule přilijeme 2 dl vývaru z čočky, za stálého míchání na mírném ohni připravíme jíšku. Vlijeme ji do hrnce s čočkou, zamícháme a zalijeme zbylým čočkovým vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme ještě 5-10 minut. Nakonec podle vlastní chuti dochutíme octem, cukrem, pepřem, případně ještě solí a stáhneme ze sporáku. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo.
Vánoční čočka nakyselo je tradičním receptem na luštěninu, který však můžete vařit i mimo vánoční svátky. Vyzkoušela jsem ho i já a mohu ho doporučit. Je celkem rychlý a čočka se nám zdála chuťově výborná.