Jednoduchý recept

Vánoční čočka nakyselo

  • Česko
Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept
5 1 Vánoční čočka nakyselo 5 1
Celkový čas: 130 minut
Doba přípravy: 60 minut
Doba vaření: 70 minut
Autor:
Hodnost: Rozkoukávám se (35%)
ID receptu: 57349
Kategorie: Hlavní chod

Ingredience

4 g Bobkový list
1 ks Cibule
500 g Čočka jedlá
1 polévková lžíce Cukr krupice
2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
5 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
0,5 kávová lžička Pepř černý mletý
1 polévková lžíce Sádlo škvařené
1 kávová lžička Sůl
2 l Voda pitná

Nutriční hodnoty jedné porce

24% Kalorie 477 kcal
Kilojoule 1 997kJ
23% Sacharidy 83 g
2% Tuky 2 g
11% Sodík 223 mg
58% Bílkoviny 33 g
Vánoční čočka nakyselo

Vánoční čočka nakyselo postup přípravy receptu:

1

Dobře propranou a probranou čočku dáme do hrnce a zalijeme vodou. Necháme nabobtnat na 60 minut ve vodě. Potom vodu scedíme, čočku dáme do hrnce, přidáme bobkový list, sůl a přivedeme k varu. Na mírnějším plamínku pod poklici povaříme přibližně 60 minut, do změknutí čočky.

2

V pánvi rozpálíme sádlo, osmahneme na něm doměkka oloupanou a drobně nakrájenou cibuli. Zasypeme moukou a mícháme do opražení mouky, aby se mohla připravit jíška. Potom stáhneme z ohně a necháme vychladnout.

3

Měkkou čočku scedíme, vyhodíme bobkový list, vývar zachytíme, čočku dáme zpátky do hrnce. Do vychladlé cibule přilijeme 2 dl vývaru z čočky, za stálého míchání na mírném ohni připravíme jíšku. Vlijeme ji do hrnce s čočkou, zamícháme a zalijeme zbylým čočkovým vývarem. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme ještě 5-10 minut. Nakonec podle vlastní chuti dochutíme octem, cukrem, pepřem, případně ještě solí a stáhneme ze sporáku.

Poznámka

Podáváme jako hlavní teplé jídlo.

Komentáře a hodnocení

 
Lucie Klouparová
Vánoční čočka nakyselo
Vánoční čočka nakyselo je tradičním receptem na luštěninu, který však můžete vařit i mimo vánoční svátky. Vyzkoušela jsem ho i já a mohu ho doporučit. Je celkem rychlý a čočka se nám zdála chuťově výborná.

Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail

Palec nahoru
1
Palec dolu
0
5
Ověřený recept