Balkánský květákový salát - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 50 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Balkánský květákový salát
Celkový čas: | 50 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57385 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
3 ks | Česnek |
2 ks | Cibule |
2 ml | Citronová šťáva |
1 kg | Květák |
40 g | Máslo čerstvé |
60 g | Olej slunečnicový |
0,5 špetka | Pepř černý mletý |
250 g | Rajčata |
1 kávová lžička | Sůl |
2 dl | Víno červené |
3 l | Voda pitná |
1 l | Vývar zeleninový |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 41g |
---|---|
Cholesterol | 16,5mg |
Draslík | 1g |
Vláknina | 18g |
Vitamín A | 523,1mg |
Vitamín B6 | 0,8mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 148,5mg |
Vitamín E | 7,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 13,9mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Česnek, Cibule, Citronová šťáva, Květák, Olej slunečnicový, Rajčata, Sůl, Víno červené, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Pepř černý mletý, Vývar zeleninový mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Balkánský květákový salát postup přípravy receptu:
1 | Důkladně očištěný a pod studenou vodou opláchnutý květák dáme na 20 minut vařit do hrnce s vodou. Poté scedíme, vložíme do hrnce, osolíme, zalijeme studenou vodou a povaříme do měkka. Uvařený květák scedíme, opláchneme tekoucí studenou vodou a necháme okapat. V pánvičce rozehřejeme olej, osmahneme na kolečka pokrájenou cibuli a přidáme na kolečka rozkrájená rajčata. Vložíme oloupaný, na tenké kolečka nakrájený česnek, dochutíme solí, pepřem, zalijeme vývarem. Přivedeme k varu, vlijeme víno a povaříme ještě 10 minut. Následně omáčku stáhneme ze sporáku, vložíme máslo a dobře promícháme, aby se máslo rozpustilo. Podle vlastní chuti můžeme ještě dochutit solí, pepřem a citrónovou šťávou. |
2 | Oddělíme růžičky květáku nadrobno a rozdělíme je na jednotlivé talíře. Každou porci květáku polijeme připravenou omáčkou a podáváme. |
Poznámka
Květák s omáčkou podáváme jako hlavní teplé jídlo. Servírujeme také jako teplý předkrm nebo přílohu.