Nákyp z hlávkového zelí - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 85 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Nákyp z hlávkového zelí
Celkový čas: | 85 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 20 minut |
Doba vaření: | 65 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57396 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
1,5 l | Mléko plnotučné |
20 g | Mouka bramborová |
0,5 špetka | Pepř černý mletý |
20 g | Petržel - nať |
80 g | Suchar dietní |
1 kávová lžička | Sůl |
3 ks | Vejce slepičí |
3 l | Voda pitná |
2 kg | Zelí hlávkové bílé |
Na dokončení | |
---|---|
1 dl | Olej slunečnicový |
2 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 26g |
---|---|
Cholesterol | 147,7mg |
Draslík | 654,2mg |
Vláknina | 17g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,4mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 128,2mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2g |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Suchar dietní, Sůl, Vejce slepičí, Voda pitná, Zelí hlávkové bílé, Olej slunečnicový, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Mouka bramborová, Pepř černý mletý, Petržel - nať mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Nákyp z hlávkového zelí postup přípravy receptu:
1 | Z hlávkového zelí odstraníme poškozené listy a dobře ho opereme pod studenou tekoucí vodou. Poté rozkrojíme na čtvrtky, odřízneme košťál a zelí nakrájíme na tenké nudličky. Vložíme do hrnce, posypeme polovinou lžičky soli, spaříme horkou vodou, scedíme, propláchneme tekoucí studenou vodou a necháme dobře okapat. |
2 | Jednu třetinu mléka vlijeme do kastrůlku, přisypeme bramborovou moučku, dobře rozšleháme a necháme 60 minut namáčet. Ve zbylém mléce ušleháme vejce, osolíme zbylou solí, opepříme a spolu s mlékem i bramborovou moučkou zelí zalijeme. Suchary nalámeme na malé kousky a vmícháme spolu s nasekanou petrželovou natí do zelí, vše dobře promícháme. |
3 | Polévkové šálky vymažeme olejem a naplníme připravenou zelnou směsí, poté naskládáme na plech s vyšším okrajem. Do plechu vlijeme 2 l vody, vložíme do předehřáté trouby a při 180 stupňové teplotě pečeme 60 - 65 minut. |
4 | Upečené nákypy vyklopíme ze šálků na jednotlivé talíře a ještě horké podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.