Špenátové zapečená vejce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 30 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Špenátové zapečená vejce
Celkový čas: | 30 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 10 minut |
Doba vaření: | 20 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57401 |
Kategorie: | Hlavní chod |
Ingredience
400 g | Špenát listový čerstvý |
1 špetka | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Na vaření vajec | |
---|---|
6 ks | Vejce slepičí |
2 l | Voda pitná |
Na omáčku | |
4 dl | Mléko polotučné |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
80 ml | Olej slunečnicový |
0,5 špetka | Pepř černý mletý |
2,5 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
1 kávová lžička | Sůl |
5 ks | Vaječný žloutek slepičí |
Na dokončení | |
80 ml | Olej slunečnicový |
80 g | Sýr Parmezán |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 4g |
---|---|
Cholesterol | 615,4mg |
Draslík | 489,6mg |
Vláknina | 3g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 18,7mg |
Vitamín E | 8,3mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Špenát listový čerstvý, Sůl, Voda pitná, Vejce slepičí, Voda pitná, Olej slunečnicový, Sůl, Vaječný žloutek slepičí, Olej slunečnicový, Sýr Parmezán mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko polotučné, Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Špenátové zapečená vejce postup přípravy receptu:
1 | Špenát očistíme, několikrát propereme tekoucí studenou vodou a necháme okapat. Do vroucí osolené vody v hrnci vložíme nakrájený špenát, přivedeme k varu, scedíme, propláchneme studenou tekoucí vodou a necháme okapat. |
2 | Do vařící osolené vody opatrně vyklepneme vejce, snížíme oheň, povaříme 2 - 3 minuty. Potom je vybereme děrovanou vařečkou a necháme okapat. |
3 | Olej rozehřejeme v pánvi, vsypeme mouku, připravíme jíšku. Osolíme, opepříme, zalijeme mlékem, smetanou a za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí omáčky. Necháme mírně vychladnout a všleháme žloutky. |
4 | Zapékací mísu vymažeme olejem, naskládáme na dno mísy okapaný špenát, na něj vedle sebe klademe vařená vejce a vše zalijeme připravenou omáčkou. Nakonec posypeme nastrouhaným sýrem, vložíme na 15 minut do horké trouby a pečeme do růžova. |
Poznámka
Podáváme jako hlavní teplé jídlo.