Pečená rajčata plněná houbami - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 65 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Pečená rajčata plněná houbami
Celkový čas: | 65 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 25 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57402 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
150 g | Anglická slanina |
3 polévková lžíce | Olej olivový |
3 špetka | Pepř bílý |
8 ks | Rajčata |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Náplň | |
---|---|
1 ks | Cibule |
250 g | Hříbky čerstvé |
3 špetka | Kmín drcený |
2 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
1 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Pepř bílý |
1 polévková lžíce | Petržel - nať |
1,2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
3 špetka | Sůl |
3 polévková lžíce | Sýr Eidam cihla 30% |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 12g |
---|---|
Cholesterol | 59,6mg |
Draslík | 785,0mg |
Vláknina | 6g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 24,2mg |
Vitamín E | 1,0mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 2,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Anglická slanina, Pepř bílý, Rajčata, Sůl, Cibule, Hříbky čerstvé, Kmín drcený, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Olej olivový, Máslo čerstvé, Mouka pšeničná hladká T 650, Petržel - nať, Smetana 33% (šlehačka), Sýr Eidam cihla 30% mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Pečená rajčata plněná houbami postup přípravy receptu:
1 | Osm velkých zralých rajčat omyjeme, odkrojíme vrchní část (jako čepičku) a vydlabeme je lžičkou. Dužinu vložíme do misky. Čerstvé hříbky očistíme, omyjeme a pokrájíme na plátky. Očistíme cibuli a drobně ji rozkrájíme. Petrželku omyjeme a krájíme nadrobno. Tvrdý sýr nastrouháme, uzenou slaninu rozkrájíme na tenké plátky. |
2 | V pánvi rozehřejeme máslo, na něm zpěníme cibuli, přidáme houby, ochutíme solí, drceným kmínem a pepřem. Promícháme a vysmažíme do růžova. Hříbky poprášíme moukou, znovu promícháme, přilijeme smetanu a pomalu vaříme asi 5 - 7 minut. Po vychladnutí přimícháme rozmačkanou dužinu rajčat a petrželku. Rajčata zevnitř mírně osolíme, ochutíme bílým pepřem. Naplníme je houbovou náplní a usadíme do pekáčku, vytřeného olivovým olejem. Povrch rajčat posypeme sýrem, překryjeme plátky slaniny a pečeme v předehřáté troubě na cca 200 - 220°C po dobu 20 - 25 minut. |
3 | Plněná rajčata podáváme jako předkrm nebo jako samostatné jídlo. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Pokud podáváme rajčata jako hlavní jídlo, vhodnou přílohou jsou vařené brambory.