Celerová omáčka s masovými nočky - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 75 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Celerová omáčka s masovými nočky
Celkový čas: | 75 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 45 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57403 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
1 ks | Cibule |
3 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
3 špetka | Pepř černý mletý |
5 dl | Smetana 12% (konzumní) |
1,5 kávová lžička | Sůl |
250 g | Telecí maso mleté |
1 ks | Vejce slepičí |
250 g | Vepřové maso mleté |
Voda na vaření | |
---|---|
1,5 kávová lžička | Sůl |
1,5 l | Voda pitná |
Omáčka | |
350 g | Celer bulvový |
1 kávová lžička | Citronová šťáva |
100 g | Máslo čerstvé |
5 dl | Masový vývar |
2 polévková lžíce | Mouka pšeničná hladká T 650 |
2 špetka | Pepř bílý |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 5g |
---|---|
Cholesterol | 237,6mg |
Draslík | 731,2mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 464,0mg |
Vitamín B6 | 0,6mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 5,4mg |
Vitamín E | 0,6mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 154,1mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Cibule, Sůl, Telecí maso mleté, Vejce slepičí, Vepřové maso mleté, Sůl, Voda pitná, Celer bulvový, Citronová šťáva, Pepř bílý, Sůl mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mouka pšeničná hladká T 650, Pepř černý mletý, Smetana 12% (konzumní), Máslo čerstvé, Masový vývar, Mouka pšeničná hladká T 650 mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Celerová omáčka s masovými nočky postup přípravy receptu:
1 | Oloupaný celer omyjeme, nakrájíme na drobné kostičky, dáme do mísy a pokapeme citrónovou šťávou. Očištěnou cibuli jemně nastrouháme. |
2 | Mleté libové vepřové maso a mleté telecí maso dáme do mísy. Přidáme sůl, pepř, nastrouhanou cibuli, hladkou mouku, vejce a vše důkladně promícháme. Poté budeme za stálého šlehání přilévat horkou smetanu, až směs vychladne. |
3 | V hrnci přivedeme k varu 1.5 litru vody se solí. Masovou směs nabíráme lžičkou a pomocí druhé lžičky vytvoříme malém nočky, které vhazujeme do vroucí vody. Vaříme je 4-6 minut podle velikosti, poté je vyjmeme děrovanou naběračkou, okapané vložíme do mísy a uchováme teplé. |
4 | Do 5 dl vývaru po nočkách vložíme nakrájený celer a vaříme pod poklicí asi 15-20 minut doměkka. |
5 | Mezitím v rendlíku rozpustíme máslo, přidáme mouku a usmažíme světlou jíšku. Uvařený celer scedíme a zachyceným vývarem zředíme jíšku, rozmixujeme ji tyčovým mixéreme a pomalu povaříme asi 10 minut, přidáme celer, masové nočky, promícháme, prohřejeme 1-2 minuty, podle chuti případně dosolíme a servírujeme. |
Poznámka
K celerové omáčce podáváme dánské bochánky.