Dušená telecí játra se smetanou - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 45 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Dušená telecí játra se smetanou
Celkový čas: | 45 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 30 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57405 |
Kategorie: | Maso |
Ingredience
80 g | Játra telecí |
100 g | Máslo čerstvé |
1 dl | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 špetka | Pepř černý mletý |
2 dl | Smetana 33% (šlehačka) |
2 kávová lžička | Sůl |
1,5 dl | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 727,8mg |
---|---|
Cholesterol | 154,3mg |
Draslík | 64,5mg |
Vláknina | 119,3mg |
Vitamín A | 8g |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 0,1mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 183,8mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Játra telecí, Olej slunečnicový, Sůl, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Máslo čerstvé, Mléko plnotučné, Pepř černý mletý, Smetana 33% (šlehačka) mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Dušená telecí játra se smetanou postup přípravy receptu:
1 | Telecí játra zbavíme blanek a žilek, omyjeme pod tekoucí vodou a necháme okapat. |
2 | Ve větším rendlíku rozpálíme olej s máslem (60 g) a celá játra z každé strany zprudka orestujeme do zlatohněda. Poté přilijeme vodu, mléko a pod pokličkou dusíme játra do měkka. Během dušení játra potřeme několikrát rozpuštěným máslem (40 g), dusíme přibližně 15 - 20 minut. Když jsou játra měkká, vyjmeme je, nakrájíme na plátky, odložíme do druhého teplého rendlíku a zakryjeme poklicí, aby nevychladla. Vývar z jater vydusíme, k omastku přidáme dvě lžíce hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Za stálého šlehání přilijeme hovězí vývar, základ omáčky vaříme pomalu 10 minut, poté ji ochutíme solí, čerstvě pomletým bílým pepřem a dolijeme sladkou smetanu na zjemnění chuti. Necháme přejít varem, následně omáčku přecedíme přes síto na játra. Necháme prohřát a hned podáváme. |
Poznámka
Servírujeme teplé. Jako přílohu podáváme vařené brambory nebo těstovinové noky.