Játrovo-rýžový pudink - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 120 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Játrovo-rýžový pudink
Celkový čas: | 120 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 30 minut |
Doba vaření: | 90 minut |
Autor: | xenia1 |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (55%) |
ID receptu: | 57412 |
Kategorie: | Teplé předkrmy |
Ingredience
Vařená rýže | |
---|---|
400 g | Rýže loupaná |
1,5 l | Voda pitná |
Dušená rýže | |
5 dl | Mléko plnotučné |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
0,5 kávová lžička | Sůl |
Mletá směs | |
2 ks | Cibule |
150 g | Hrozinky |
50 g | Játra telecí |
4 polévková lžíce | Melasa |
3 špetka | Pepř bílý |
1 kávová lžička | Sůl |
3 dl | Voda pitná |
Na vytření formy a dochucení pudinku | |
150 g | Džem brusinkový |
3 polévková lžíce | Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce | Olej slunečnicový |
3 polévková lžíce | Strouhanka |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 49g |
---|---|
Cholesterol | 36,1mg |
Draslík | 178,4mg |
Vláknina | 4g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,2mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 1,9mg |
Vitamín E | 1,4mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 397,4mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Rýže loupaná, Voda pitná, Olej slunečnicový, Sůl, Cibule, Játra telecí, Melasa, Pepř bílý, Sůl, Voda pitná, Olej slunečnicový, Strouhanka mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Mléko plnotučné, Hrozinky, Džem brusinkový, Máslo čerstvé mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Játrovo-rýžový pudink postup přípravy receptu:
1 | Dobře promytou rýži (40 g) vložíme do hrnce, zaljeme 1,5 litrem vařící vody a pomalu vaříme, než se všechna voda vyvaří. (Vaříme přibližně 20 minut.) Pekáček vytřeme slabě olejem nebo máslem. Na uvařenou rýži vlijeme horké mléko, osolíme, promícháme a nalijeme do pekáčku. Pekáček těsně uzavřeme poklicí a vložíme dusit do trouby, předem vyhřáté na 180°C-19°C. Dusíme přibližně 15 minut. Mezitím omyjeme hrozinky a dáme je do misky, zalijeme 3 dl horké vody a necháme namočené asi 10 minut, poté je scedíme. Játra odblaníme, odstraníme žilky, omyjeme a pokrájíme na kusy. Omyté vepřové plecko též rozkrájíme na kousky, očištěnou cibuli rozčtvrtíme. Maso i cibuli jemně pomeleme na masovém strojku, směs dáme do mísy, přidáme měkkou rýži, hrozinky, melasu, promícháme, podle chuti přidáme sůl a čerstvě pomletý pepř. Směs pečlivě vyšleháme, aby se všechny ingredience dobře spojily. Pečicí formu vytřeme 2 lžícemi oleje, vysypeme strouhankou a pudinkovou směs nalijeme do formy. Pečeme do zlatohněda v předehřáté troubě na 170 - 180°C přibližně po dobu 50 - 60 minut. |
2 | Upečený játrový pudink vyklopíme na mísu, nakrájíme na porce a rozložíme na talíře. Přelijeme je rozpuštěným máslem (3 lžíce), ozdobíme brusinkovým džemem a servírujeme. |
Poznámka
Servírujeme teplé.