Čokoládová omáčka se sušeného ovoce - cítíte tu vůni? Zkuste si uvařit chuťovku podle receptu s fotkami. Za 55 minut podáváme. Máte hlad? Jdeme na to!
- Sdílet na Facebook
-
Sdílet na Pinterest
- Uložit si recept
- Poslat e-mailem
- Tisknout
- /
- /
- Čokoládová omáčka se sušeného ovoce
Celkový čas: | 55 minut |
---|---|
Doba přípravy: | 15 minut |
Doba vaření: | 40 minut |
Autor: | vassova |
---|---|
Hodnost: | Rozkoukávám se (35%) |
ID receptu: | 57462 |
Kategorie: | Omáčky teplé |
Ingredience
200 g | Čokoláda hořká |
150 g | Křížaly (sušená jablka) |
1 polévková lžíce | Med včelí |
200 g | Ořechy vlašské |
200 g | Perník |
200 g | Švestky |
200 g | Višně |
2,5 l | Voda pitná |
Nutriční hodnoty jedné porce
Uhlovodany | 52g |
---|---|
Cholesterol | 2,7mg |
Draslík | 557,6mg |
Vláknina | 16g |
Vitamín A | 0,0mg |
Vitamín B6 | 0,3mg |
Vitamín B12 | 0,0mg |
Vitamín C | 7,9mg |
Vitamín E | 0,7mg |
Vápník | 0,0mg |
Železo | 4,2mg |
Hodnoty jsou vztaženy na jednu porci. DDD (doporučená denní dávka) je založena na průměrných hodnotách pro dospělého člověka o váze 70kg z vyhlášky č. 225/2008 Sb.
Suroviny Čokoláda hořká, Křížaly (sušená jablka), Med včelí, Ořechy vlašské, Švestky, Višně, Voda pitná mají zadané všechny známé hodnoty.
Suroviny Perník mají zadané pouze základní hodnoty. Výpočty nutriční tabulky, nemusí souhlasit se skutečností.
Čokoládová omáčka se sušeného ovoce postup přípravy receptu:
1 | Omytá jablka rozkrojíme, odstraníme jádra, nakrájíme na malé kousky, vložíme do hrnce. Přidáme vypeckované a nakrájené švestky spolu s višněmi. Nakonec vložíme nasekané ořechy, vše zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Poté ztlumíme oheň, hrnec přiklopíme poklicí a za občasného promíchávání povaříme 30 - 40 minut. |
2 | Do hrnce přimícháme nastrouhaný perník, za stálého míchání vaříme až do zahoustnutí omáčky. Ihned vložíme na kousky nalámanou čokoládu, stáhneme ze sporáku a mícháme tak dlouho, až se rozpustí čokoláda. Nakonec do směsi vložíme med a důkladně promícháme, aby se med spojil s ostatními surovinami. |
3 | Hotovou omáčku ihned podáváme. |
Poznámka
Omáčku podáváme teplou, například s vánočkou. Vhodná je hlavně v zimním období, zejména na vánoční stůl.